Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Imagine a perfect, cloudless May day

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Imagine a perfect cloudless May day.jpg

Claire Deurvorst-Yeates (1903-1966), Engelse van geboorte, was de echtgenote van Mel Deurvorst en een schoonzus van Zeno Deurvorst. Zij woonde in de Tweede Wereldoorlog met haar man en drie kinderen op de Paasberg in Terborg. Met Kerstmis 1940 begon zij een oorlogsdagboek, dat zij tot nog na de bevrijding heeft bijgehouden. Zij schreef in het Engels, haar moedertaal.

Een enigszins ingekorte versie van dit dagboek is in 2012 gepubliceerd door haar nichtje Lied Deurvorst. De titel is Imagine a perfect, cloudless May day, Claires openingszin. Hoewel Terborg net buiten Bergh ligt, is het dagboek toch van belang als bron voor gebeurtenissen die in de oorlog in Bergh hebben plaatsgevonden. Op de eerste plaats geldt dit in algemene zin, omdat de ontwikkelingen in Terborg en Bergh parallel liepen, met name in de laatste oorlogsjaren.

Maar specifieke dagboekaantekeningen hebben vaak direct betrekking op Bergh. Zo komt Azewijn meermaals ter sprake, omdat daar haar zwager Zeno met zijn gezin woonde. Verder beschrijft Claire gebeurtenissen die in Bergh precies zo hebben plaatsgevonden. Zij heeft het over de maatregelen die de Duitsers oplegden, de beperkingen in de voedselvoorziening, de oproepen om te komen werken voor de Todt, het gedreun van de overvliegende bommenwerpers en hoe sommige daarvan neerstortten. In de laatste fase van de oorlog worden haar dagboekaantekeningen steeds langer, zodat een indringend beeld ontstaat van het naderen van de geallieerde troepen en de uiteindelijke bevrijding.

Externe link