Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Kriegsmarine

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Op 8 december 1941 werd het klooster van de Witte Paters in 's-Heerenberg voor een groot deel door de Duisters gevorderd om er de Marine-Sanitätsschule 's-Heerenberg van de Kriegsmarine te vestigen.

De Duitsers hadden op 17 augustus 1936 een Marine-Sanitätsschule opgericht aan het Marinelazarett in Wilhelmshaven aan de Noordzeekust. Het was een opleiding tot verpleegkundigen voor de Kriegsmarine. Deze opleiding werd op 1 november 1939 overgeplaatst naar het nabijgelegen Sanderbusch, waar tegelijkertijd een tweede compagnie werd gevormd. Op 1 april 1942 werd een derde compagnie gevormd te 's-Heerenberg onder de naam Marine-Sanitätsschule 's-Heerenberg, Op 7 maart 1943 werd de Marine-Sanitätsschule Sanderbusch hierin opgenomen, zodat toen de enig overgebleven Marine-Sanitätsschule zich in 's-Heerenberg bevond.

Aan de vordering van het Patersklooster was in oktober 1941 een bezoek van Duitse functionarissen voorafgegaan. Zij vonden het gebouw wunderbar. Het gevolg was dat de Witte Paters in december het grote middendeel en de vleugel aan de Emmerikse kant moesten afstaan. De vleugel aan de 's-Heerenbergse kant mochten ze houden. Op 12 december werd in het gevorderde deel met een verbouwing begonnen. Van de kapel werd een turnzaal gemaakt. Op de muren van de eetzalen werden zeegezichten en schepen geschilderd. De verbouwing duurde twee maanden. Op 18 februari 1942 betrokken een paar honderd matrozen het Patersklooster.

Door de komst van de Kriegsmarine moest een deel van de Witte Paters elders onderdak vinden. Een aantal van hen woonde sinds de arrestatie van pastoor Galama en zijn kapelaans in augustus 1941 al op de pastorie in 's-Heerenberg. Drie andere paters verhuisden nu naar het Sint-Aloysius-Gesticht en twee naar de Sint-Theresia-Stichting.

Op 19 september 1944 bevond de Kriegsmarine zich nog steeds in het klooster. Nog diezelfde maand werd de school overgeplaatst naar Nienburg aan de Weser, waar zij functioneerde tot de opheffing op 25 april 1945.

Bronnen