Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Kroesen, Elisabeth Aleida

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Zuster Maria Gabriël Kroesen.jpg

Elisabeth Aleida Kroesen was religieuze. Zij werd op 11 juli 1915 geboren in Braamt als dochter van Gerhardus Lambertus Kroesen en Helena Bernarda Hieltjes. Zij was een zus van pastoor Toon Kroesen en zuster Helena Kroesen.

Op 20 oktober 1939 ging zij als 24-jarige naar het moederhuis van de congregatie van de Zusters Franciscanessen van Bergen op Zoom, waar negen jaar later ook haar zus zou intreden. Zij nam de kloosternaam Maria Gabriël aan. Op 5 mei 1941 legde zij haar tijdelijke geloften af en op 25 mei 1946 haar eeuwige geloften.

Aanvankelijk werkte zij in de verpleging in Nederland, maar in 1950 vertrok zij naar het missiegebied van de congregatie op West-Java, Indonesië. Op 7 mei nam zij afscheid van haar familie met een hoogmis in de nieuwe kerk van O.L.V. van Altijddurende Bijstand in Braamt. Haar broer Toon, die toen kapelaan was in Ootmarssum, droeg deze hoogmis op. Haar zus zuster Helena en haar broer broeder Bruno hadden van hun congregaties vrij gekregen om dit afscheid bij te wonen.

In gezelschap van een medezuster vertrok zij op 28 juli 1950 met het passagiersschip Oranje van Amsterdam naar Indonesië. Dit vertrek was met een kleine controverse verbonden. De afvaart zou een dag eerder zijn, maar dan zou de aankomst op 17 augustus zijn, een feestdag in Indonesië waarop niemand zou werken. Om moeilijkheden bij de ontscheping te voorkomen werd het reisschema daarom een dag opgeschoven. De dagbladen die hierover berichtten, vertelden er niet bij dat 17 augustus de dag was waarop Soekarno en Hatta in 1945 de onafhankelijkheid van Indonesië hadden uitgeroepen. Bovendien was 17 augustus 1950 de eerste onafhankelijkheidsdag ná 27 december 1949, de dag waarop Nederland de soevereiniteit aan Indonesië had overgedragen.

De aankomst in Jakarta was dus op 18 augustus. Zuster Maria Gabriëls eerste standplaats was Sukabumi. Vier jaar later werd zij overgeplaatst naar Sindanglaya, een plaatsje vlak ten noorden van Bandung. Zij werkte in de polikliniek, in de kampongs en in het weeshuis.

Op 23 mei 1981 kwam zij voor een vakantie aan in Nederland, waar zij op 28 mei, Hemelvaartsdag, in Braamt haar 40-jarig professiefeest vierde.

In 1992 zette zij met weemoed een punt achter haar missiewerk. Op 23 juli van dat jaar was zij voorgoed terug in Nederland. Ze dacht nog vaak terug aan de rust, de prachtige natuur, de onvoorwaardelijke gastvrijheid en de solidariteit die ze in Indonesië had gekend.

Zij overleed in Bergen op Zoom op 8 december 1994, 79 jaar oud. Zij werd begraven op de r.-k. begraafplaats in Bergen op Zoom, waar haar zus al een graf had.

Bronnen