Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Kroesen, Theodora Johanna Christina

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Zuster Helena Kroesen.jpg

Theodora Johanna Christina Kroesen was religieuze. Zij werd op 30 maart 1926 geboren in Braamt als dochter van Gerhardus Lambertus Kroesen en Helena Bernarda Hieltjes. Zij was een zus van pastoor Toon Kroesen en zuster Gabriël Kroesen.

Op 9 maart 1948, drie weken voor haar 22e verjaardag, ging zij naar het moederhuis van de congregatie van de Zusters Franciscanessen van Bergen op Zoom, waar haar zus negen jaar eerder al was ingetreden. Zij nam de kloosternaam Maria Helena aan.

Haar congregatie hield zich bezig met ziekenverpleging, zodat zuster Helena meerdere verpleegopleidingen volgde, te beginnen met de A-opleiding en de opleiding voor kraamverpleging. Haar eerste werkplek was het Algemeen Burger Gasthuis in Bergen op Zoom. Van daaruit volgde zij de vooropleiding ziekenverpleging in Breda. Na haar diplomering was zij hoofdverpleegkundige van 1955 tot zij in 1961 werd voorbestemd om hoofd van de kinderafdeling te worden. Hiervoor moest zij de cursus kinderaantekening gaan volgen, waarbij zij meteen ook een stafcursus deed.

Begin 1968 vertrok zij naar Bonaire, waar het Sint Franciscusziekenhuis voor een periode van drie jaar om twee gediplomeerde verpleegkundigen had gevraagd. Helaas werd haar verblijf op Bonaire geen succes, zodat zij al in 1969 terugkwam naar Nederland.

Na haar terugkeer werd zij praktijkdocente in het Sint Lambertusziekenhuis in Helmond. Hier moest zij vaak invallen voor theoriedocenten, zodat zij nog een docentencursus ging volgen. Per 1 maart 1986 verliet zij als laatste religieus personeelslid het ziekenhuis.

Zij overleed op in Bergen op Zoom op 6 maart 1990, slechts enkele weken voor haar 64e verjaardag. Zij werd begraven op de r.-k. begraafplaats in Bergen op Zoom, waar ruim vier jaar later ook haar zus begraven zou worden.

Bronnen