Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Lodewijk van den Bergh

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Lodewijk van den Bergh was het tiende kind van de zestien kinderen van Willem IV van den Bergh en Maria van Nassau. Hij werd geboren rond 1573.

Hij volgde in 1590 zijn broer overleden broer Adam op als hopman (kapitein) van een vendel (compagnie) van 300 voetknechten. In 1592 sneuvelde hij bij het beleg van Steenwijk, negentien jaar oud.

Mogelijk werd hij bijgezet in de kelder van een van de kleine torens van kasteel Ulft, maar hierover geven de bronnen geen uitsluitsel. In die jaren zijn ook zijn overleden vader, moeder, zussen Juliana en Wilhelmina, en zijn broers Oswald en Adam hier wel bijgezet.

In de loop van de 18e eeuw raakte kasteel Ulft in verval en werd geleidelijk aan afgebroken. In 1761 werd de toren met de stoffelijke resten gesloopt, waarna de doodskisten werden overgebracht naar de kerk in Gendringen. Bij de grote brand van Gendringen in 1830 is ook de kerk in vlammen opgegaan. In 1955 zijn bij opgravingen ter plekke menselijke beenderen gevonden, maar die konden niet aan de graaflijke familie worden gerelateerd.

Bronnen