Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !
Manderscheid-Blankenheim, Maria Eleonora Ernestine van
Maria Eleonora Ernestine van Manderscheid-Blankenheim werd in 1727 gekozen tot zesentwintigste abdis van het Stift Elten. In veel bronnen ontbreekt de doopnaam Ernestine. Haar voorgangster was haar zus Maria Eugenia. Na haar overlijden op 16 april 1740 werd zij opgevolgd door haar nichtje Maria Francisca, een dochter van haar broer Frans Georg.
Abdis Maria Eleonora Ernestine werd op 15 december 1674 geboren als dochter van Salentijn Ernst van Manderscheid-Blankenheim en Juliana Christine van Erbach. Zij was een van de zes abdissen van het Stift Elten uit het gravengeslacht van Manderscheid-Blankenheim. Een aantal generaties eerder was Margaretha van Manderscheid-Blankenheim al abdis geweest. De twee nog niet genoemde abdissen zijn haar tante Maria Francisca en haar oudere zus Anna Juliana Helena. Aldus was er van 1674 tot 1784 onafgebroken, ruim een eeuwlang, een van Manderscheid-Blankenheim abdis van het Stift Elten. In Elten is geen straat naar hen vernoemd, maar in Vreden, waar eveneens meerdere leden van dit geslacht abdis zijn geweest, is wel een Von Manderscheidt-Straße.
In 1735 stichtte abdis Maria Eleonora in Neder-Elten een ursulinenklooster, waar zich nonnen van de ursulinenorde uit Düsseldorf vestigden. Deze orde wijdt zich aan het opvoeden en onderwijzen van meisjes. Voor dit doel openden de ursulinen in Elten een meisjesinternaat.
Over abdis Maria Eleonora zijn verder geen gegevens voorhanden.
Bronnen
- Het necrologium en het tynsboek van het adelijk jufferen-stift te Hoog-Elten, medegedeeld uit het onuitgegeven oorspronkelijk handschrift, benevens ene geschiedenis der Abdij, N.C. Kist; Leiden (1853), blz. 59 (op Google Books)
- Women in power 1700-1740
- Landesarchiv NRW Abteilung Rheinland Urkunden AA 0231 120.68.01-02 Stift Elten, Urkunden 1m, 1r
- Die kirchenrechliche Stellung der Äbtissin von Elten, door Michael Freiherr von Fürstenberg in: Liber amicorum Raphaël De Smedt, Leuven (2001), blz. 27
- Heimatverein Vreden