Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !
Mussenheg
Gaande van Stokkum naar Beek over de Peeskesweg ligt, bij de kruising met de onverharde Oude Eltenseweg, aan de linkerkant een oud akkermaal, de Mussenheg genaamd. Deze houtwal omsluit een akker en staat uit diverse soorten bomen en struiken met allerlei onderbegroeiing. De naam Mussenheg wijst er al op dat het een paradijs is voor allerlei vogelsoorten. In het dialect van deze omgeving wordt met het woord "mus" immers niet alleen die speciale vogelsoort bedoeld, maar al wat er aan klein gevogelte rondvliegt, zoals mezen, vinken, kwikstaarten, lijsters etc.
Houtwallen als deze hadden vanouds een dubbele functie. Ze dienden ter afscherming van wei of akker, want prikkeldraad was er nog niet, en tevens groeide in een akkermaal hout voor de winterbrand en allerlei andere doeleinden, het zogenaamde boerengeriefhout. Later ontstond ook de aandacht voor de bijzondere landschappelijke en biologische waarde van de houtwal.
Daarom werd de Mussenheg al vroeg verworven door Huis Bergh. Op oude kaarten staan diverse oude akkermalen in de buurt van Stokkum. De Mussenheg staat op een kaart van cartograaf Theodorus Bücker uit het jaar 1727 afgebeeld als “akkermaal Den Wolfsboom of Mussenhegg". Ze sloot aan op de Rodecken, waarin de woorden "rooien" en "ecke" (hoek) besloten liggen.
Klaarblijkelijk heeft de Mussenheg dus ooit deel uitgemaakt van een grotere houtopstand. De naam Wolfsboom kan heel goed te maken hebben met de aanwezigheid van een wolvenval. Nog tot in de 19e eeuw kwamen in Nederland wolven voor en eeuwen geleden vormden ze, vooral in strenge winters, een ware landplaag. De Mussenheg is zo altijd een toevluchtsoord voor het wild en gevogelte uit het Stokkumer Veld en de omliggende bossen geweest. Zo werd nog tot voor de Tweede Wereldoorlog de Mussenheg regelmatig bezocht door everzwijnen.
De Mussenheg is ook de naamgever van een Stokkums dweilorkest, de Mussehegkapel.
Kaart
<googlemap version="0.9" lat="51.887591" lon="6.221609" type="satellite" zoom="15"> 51.887935, 6.222553 </googlemap>