Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Nijkamp, Joannes Henricus

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Joannes Henricus Nijkamp werd geboren in Groenlo op 15 maart 1806 als zoon van Gerardus Joannes Nijkamp en Antonetta ten Bosch.

Hij studeerde aan het seminarie in 's-Heerenberg in de jaren 1827-1829, maar waarschijnlijk langer. Als kapelaan was hij werkzaam in Martinusparochie in Didam, vanwaar hij in de periode augustus-oktober 1836 voor zes weken werd overgeplaatst naar de parochie Zeddam, omdat daar na het vertrek in augustus van kapelaan Terwindt niet direct een opvolger beschikbaar was. Die kwam in oktober in de persoon van kapelaan Van Haag. Dit was tijdens het pastoraat van pastoor Terwindt, die tevens aartspriester van Gelderland was en een oom van voornoemde kapelaan Terwindt. In 1839 werd Nijkamp kapelaan in Lichtenvoorde, waarna hij op 12 oktober 1840 werd benoemd tot pastoor van Gendringen. Ulft, dat toen nog onder Gendringen viel, werd in 1845 afgesplitst, waarbij Nijkamp pastoor werd van de nieuwe parochie Ulft.

In 1853 werd de Hollandse Missie opgeheven en de bisschoppelijke hiërarchie hersteld. Mgr. Zwijsen, de eerste aartsbisschop van Utrecht, deelde zijn aartsbisdom vervolgens op in veertien dekenaten, waarbij hij pastoor Nijkamp van Ulft tot eerste deken van het dekenaat Groenlo benoemde.

Deken Nijkamp overleed in Ulft op 26 oktober 1872, 66 jaar oud.

In Ulft is een Deken Nijkampstraat.

De Provinciale Overijsselsche en Zwolsche Courant van 9 september 1853 meldde de oprichting van de dekenaten in het aartsbisdom Utrecht. Als deken van het dekenaat Groenlo staat vermeld pastoor Nijkamp.
Overlijdensbericht in De Tijd van 29 oktober 1872


Bronnen