Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Opper-Gelre

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Opper-Gelre tussen 1473 en 1713

Opper-Gelre, ook genoemd het Overkwartier van Gelre of het Kwartier van Roermond, was het zuidelijke van de vier kwartieren van het hertogdom Gelre. De andere drie waren het Kwartier van Nijmegen, het Kwartier van Veluwe (ook genoemd het Kwartier van Arnhem) en het Kwartier van Zutphen (het graafschap Zutphen).

Het stamgebied van het hertogdom Gelre ligt rond de Duitse plaats Geldern, dat de hoofdplaats was tot Roermond in1547 deze functie overnam.

Opper-Gelre bleef in de Tachtigjarige Oorlog in Spaanse handen, zodat de benaming Spaans-Gelre ook voorkomt. De broers Herman, Frederik en Hendrik van den Bergh zijn stadhouder geweest van Spaans-Gelre. Graaf Hendrik was ook heer van Stevensweert, dat in Opper-Gelre lag.

In 1713 werd Opper-Gelre bij de Vrede van Utrecht over vier staten verdeeld. Het grootste deel werd aan Pruisen toegewezen, terwijl een aantal kleinere gebieden als Oostenrijks-Gelre opgingen in de Oostenrijke Nederlanden.

De tegenwoordige grens tussen Nederlands Limburg en de Duitse regio Nederrijn loopt dwars door het grondgebied van dit deel van het oude hertogdom Gelre.

Bron