Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Politiebureau

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Nieuwbouw politiebureau
De Esso-benzinepomp is van Smid Bongers.
Het politiebureau anno 1957 aan de
Marktstraat te 's-Heerenberg.
Links de dienstwoning op nr. 8b, rechts het Politiebureau op nr. 8a

Foto: A. Welling Sr.

Het politiebureau van 's-Heerenberg was van 1957 tot 1976 gevestigd in het pand Marktstraat 8a, dat op de plaats was komen te staan van het St. Aloysius Gesticht. Het pand is door gemeentearchitect Wiet Rutten ontworpen. Dit gebouwencomplex (ook bestaande uit huisnummers 4,6 en 8) is inmiddels geheel gerenoveerd en van een nieuwe gevel voorzien; er zitten tegenwoordig woningen en op de begane grond een kantoor in. Huisnummer 8a is komen te vervallen. Huisnummer 8b, de naastgelegen dienstwoning, bestaat nog wel - zie hieronder bij Gemeentelijk monument.

Van 1976 tot 1995 was het politiebureau gevestigd aan het Stadsplein 70, in het pand waar daarna het Heemkundehuus gevestigd was.
Van 1995 tot circa 2003(?) was het politiebureau gevestigd aan de Zeddamseweg 77 in het voormalige pand van Publieke werken.
Daarna had men tot 2009 een onderkomen aan De Immenhorst 15, vlak bij de grensovergang.
Vervolgens had 's-Heerenberg van 2009 tot 2020 geen politiebureau meer; het was binnen de gemeente Montferland gevestigd in het in 2009 gebouwde nieuwe politibureau in Didam aan de Parallelweg 72c.

In 2020 is een politiepost ingericht in Gouden Handen, Emmerikseweg 13. Deze post is bemand op woensdag. Op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag kan men terecht op politiepost in Didam, die tegenwoordig gevestigd is in het Gemeentehuis aan de Bergvredestraat 10.

Verdere informatie over de Politie is te vinden in de pagina over de Politie.

Gemeentelijk monument

Het pand aan de Marktstraat 8b is sinds 18 juni 2002 een gemeentelijk monument (nr. 43). De omschrijving op de monumentenlijst luidt:

De gemeentelijke dienstwoning is gebouwd in 1935 en heeft zijn oorspronkelijke karakteristiek behouden. In de traditionele baksteenarchitectuur komen invloeden van de Delftse School tot uitdrukking.

Thans

Later vestigde de heer A. Rats zich op nr. 8b met een bedrijf in relatiegeschenken.