Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Reuling, Bernhard Johann

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Benno (links naast de keeper met bal) speelde midden jaren dertig in het eerste elftal van MvR. De keeper was Gerrit Meijer. Direct rechts naast hem staan achtereenvolgens Bernard van Huet, Willy Verdaasdonk, Bertus Jansen en Johan Vink, die bij het bombardement op Emmerik van 7 oktober 1944 is omgekomen.
Foto uit "MvR 25-jarig jubileum". Namen met dank aan Welske Jansen.

Benno Reuling werd geboren op 6 augustus 1918 in Huthum (D) als zoon van Jakob Reuling en Johanna Milder. Hij was timmerman en woonde aan het huidige Nachtegaalslaantje nummer 6 in Stokkum. Op 25 november 1937 werd hij uitgeschreven naar Emmerik.

Benno stierf op 15 februari 1943 als Rijksduitser in het Kriegslazarett Abteilung 608 in Riga, Letland. Hij werd daar op het toenmalige Ehrenfriedhof Riga-Ost begraven. Na de oorlog werd over de soldatengraven een burgerbegraafplaats aangelegd, die in het Lets 2. Meza kapi heet. Op deze nieuwe begraafplaats staat een gedenkteken voor de Duitse gevallenen. Hun namen staan elders in Riga op de Duitse soldatenbegraafplaats Beberbeki vermeld.

De oorlogsjaren staan op zijn bidprentje als volgt vermeld:
Na het uitbreken van de Grote Oorlog werd hij soldaat. Na aan de westelijke en zuidoostelijke verldtochten deelgenomen te hebben, kwam hij in het noorden van het Russische front terecht. Bij de zware verdedigingsstrijd in de winter van 1942/43 werd hij op 28 januari 1943 gewond. Hij werd naar Riga overgebracht en is daar op 15 februari in een veldhospitaal gestorven. In deze stad heeft hij zijn laatste rustplaats gevonden.

Bidprentje bernard reuling-kl.jpg


Benno was een broer van Gert, Huub en Hans Reuling.

Bronnen