Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Riele, Johannes Marinus te

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Riele.jpg

Johannes Marinus te Riele werd op 12 juli 1902 geboren in Deventer als zoon van Wilhelmus Gerhardus te Riele en Willemina Kleverkamp.

Hij is kapelaan geweest in Zevenaar, Soest en Zuilen. In augustus 1946 benoemde de aartsbisschop van Utrecht hem tot kapelaan in de parochie Zeddam belast met het treffen van voorbereidende maatregelen voor de oprichting van een nieuwe parochie te Braamt , die zou worden afgesplitst van Zeddam. Als kapelaan was hij de opvolger van kapelaan Van Rijn. De pastoor van Zeddam was toen L. Braam.

De nieuwe kerk in Braamt werd gebouwd op een terrein dat door het Sint Jorisgilde beschikbaar werd gesteld. De inzegening door monseigneur Huurdeman vond plaats op 6 november 1949. Door de schaarste in de naoorlogse jaren had de bouw wat langer geduurd.

Op 11 november heeft de aartsbisschop van Utrecht de nieuwe parochie officieel opgericht. Kapelaan Te Riele van Zeddam werd hiermee pastoor Te Riele van Braamt. Zijn opvolger in Zeddam was kapelaan Borghuis.

Helaas heeft pastoor Te Riele zijn nieuwe parochie maar enkele maanden kunnen bedienen. Hij overleed drie maanden later op 17 februari 1950 in Doetinchem. Hij werd begraven op de begraafplaats achter de kerk. Op zijn grafsteen staat Oprichter en eerste pastoor der parochie.

Pastoor Te Riele werd opgevolgd door pastoor Onland. In Braamt is de Pastoor te Rielestraat naar hem genoemd.

Bronnen