Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Salm-Reifferscheidt, Maximiliana Francisca de Paula van

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Maximiliana Francisca de Paula van Salm-Reifferscheidt werd in 1796 gekozen tot dertigste abdis van het Stift Elten. Zij werd op 25 april 1765 geboren als dochter van Siegmund van Salm-Reifferscheidt en Eleonora van Waldburg-Zeil-Wurzach. Haar twee voorgangsters als abdis waren beide een tante van haar. De negenentwintigste abdis Josepha Maria Anna Antonia Nepomucena van Salm-Reifferscheidt was een zus van haar vader, terwijl de achtentwintigste abdis Maria Walburga Truchsess van Waldburg-Zeil-Wurzach een zus van haar moeder was.

Maximiliana Francisca was ook decanes in het Stift Vreden en stiftsdame in het Stift Thorn.

Tijdens haar regering vonden er door de opkomst van Napoleon grote veranderingen plaats in Europa. Voor het Stift Elten betekende dit op 23 mei 1802 het einde van zijn zelfstandigheid. Op grond van een verdrag met Frankrijk bezette Pruisen toen niet alleen het Stift Elten, maar ook een aantal andere kerkelijke territoria. Hiermee kregen protestanten voor het eerst de mogelijkheid zich in op Eltens grondgebied te vestigen. Op 25 februari 1803 maakte de Reichsdeputationshauptschluss een einde aan de zelfstandigheid van het Stift. Het gebied werd toen officieel toegewezen aan Pruisen, dat het indeelde bij het Landkreis Wezel.

De Reichsdeputationshauptschluss was een belangrijk besluit van de Rijksdag van het Heilige Roomse Rijk (het "Duitse Keizerrijk" zoals dat van 962 tot 1806 heeft bestaan), waarmee het aantal soevereine staten binnen het Rijk werd teruggebracht van achttienhonderd naar ongeveer zestig. Een grote groep staten die verdwenen waren de kerkelijke territoria met wereldlijke macht. Op het aartsbisdom Mainz na verloren deze bisdommen, stiften en abdijen hun wereldlijke macht. Ze werden geseculariseerd en toegewezen aan wereldlijke vorsten; in het geval van het Stift Elten was dit de koning van Pruisen.

De Reichsdeputationshauptschluss had ook gevolgen voor de bezittingen van Anton Alois van Hohenzollern-Sigmaringen, die destijds de graaf van Bergh was.

Hoewel het zijn wereldlijke macht kwijt was, kon het Stift Elten nog wel blijven bestaan als instituut voor hoogadellijke dames. Het einde was echter in zicht en abdis Maximiliana Francisca was in feite de laatste echte abdis. Na haar dood op 18 mei 1805 werd zij opgevolgd door achtjarige Louise Wilhelmina Friderica Radziwill.

Bij de opheffing van het Stift Elten in 1811 maakten twee jongere zussen van abdis Maximiliana deel uit van het groepje van de laatste zes stiftsdames. Dit waren Charlotte en Christina van Salm-Reifferscheidt.

Bronnen

  • Op Google Books:
    • Het necrologium en het tynsboek van het adelijk jufferen-stift te Hoog-Elten, medegedeeld uit het onuitgegeven oorspronkelijk handschrift, benevens ene geschiedenis der Abdij, N.C. Kist; Leiden (1853), blz. 59
    • Das fürstliche Stift Elten. Aus authentischen Quellen, A. Fahne, Bonn, Brüssel und Köln (1850), blz. 50–52
  • Reichsdeputationshauptschluss op Wikipedia
  • Women in power
  • Landesarchiv NRW Abteilung Rheinland Urkunden AA 0231 120.68.01-02 Stift Elten, Urkunde 1u
  • Diverse genealogische websites