Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Schaepman, Andreas Ignatius: verschil tussen versies

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
(Nieuwe pagina aangemaakt met 'SCHAEPMAN (Andreas Ignatius), geboren 4 september 1815 te Zwolle, overleden 19 september 1882 te Utrecht. Zijn lagere studiën deed hij aan het gymnasium te Ol…')
 
(cat, redactie, aanvulling)
 
Regel 1: Regel 1:
SCHAEPMAN (Andreas Ignatius), geboren 4 september [[1815]] te Zwolle, overleden 19 september [[1882]] te Utrecht. Zijn lagere studiën deed hij aan het gymnasium te Oldenzaal, waarna hij in het [[Seminarie in 's-Heerenberg|Seminarie]] te [['s-Heerenberg]] zijn hogere studiën voltooide en 10 maart [[1838]] tot priester werd gewijd te Oegstgeest. Eerst als kapelaan werkzaam in zijn geboortestad, werd hij 5 jaren later benoemd tot pastoor te Ommerschans, en in [[1846]] overgeplaatst naar Assen, waar hij acht jaren verbleef, om dan benoemd te worden tot pastoor te Zwolle.
+
[[Bestand: Mgr_Andreas_Ignatius_Schaepman.jpg|left|250px]]
<br>Na het herstel der hiërarchie had de aartsbisschop van Utrecht besloten tot de stichting van het groot-seminarie te Rijsenburg. Schaepman werd door Mgr. Zwijsen tot eersten president benoemd, terwijl hij hem kort daarna riep tot den post van vicaris-generaal; spoedig daarop benoemde de H. Stoel hem tot Proost van het Metropolitaan-kapittel.
+
'''Andreas Ignatius Schaepman''' werd op 4 september [[1815]] geboren in Zwolle. Na het gymnasium in Oldenzaal studeerde hij aan het [[Seminarie in 's-Heerenberg|seminarie]] in [['s-Heerenberg]]. Op 10 maart [[1838]] werd hij in Oegstgeest tot priester gewijd. Hij was vijf jaar lang kapelaan in Zwolle en daarna pastoor in achtereenvolgens Ommerschans, Assen en Zwolle.
<br>In maart [[1860]] dwongen de vele werkzaamheden den president van het seminarie dezen post neer te leggen en werd hij plebaan der St. Catharinakerk en deken der stad Utrecht. In datzelfde jaar werd hij benoemd tot bisschop van Hesebon i.p.i. en coadjutor van den aartsbisschop met recht van opvolging. Toen dan ook Mgr. Zwijsen naar 's Hertogenbosch werd overgeplaatst, volgde Mgr. Schaepman hem op en nam 9 Maart 1868 bezit der Metropolitaankerk van St. Catharina. Het Vaticaansch Concilie woonde hij bij; terwijl hij tevens de eerste Provinciale Synode en de eerste Diocesaan Synode van het Aartsbisdom hield. Het Archief van het Aartsbisdom Utrecht eert in hem zijn stichter en ijverigen medewerker. Hij stierf in het 22ste jaar zijner bisschopswijding na 14½ jaar den aartsbisschoppelijken zetel van Utrecht te hebben bezet.
 
<br>Zijn portret is gelithografeerd door N.J.W. de Roode en een onbekend kunstenaar.
 
  
Bron: http://www.dbnl.org/tekst/molh003nieu09_01/molh003nieu09_01_1593.php
+
In [[1857]] werd hij de eerste president van het nieuwe grootseminarie in Rijsenburg. Daarnaast bekleedde hij een aantal andere functies, maar deze combinatie van werkzaamheden dwong hem in maart [[1860]] de post van president van het grootseminarie neer te leggen. Hij werd toen plebaan (pastoor van een kathedraal) van de St. Catharinakathedraal in Utrecht, deken van de stad Utrecht en hulpbisschop van het aartsbisdom Utrecht. Op 9 maart [[1868]] volgde hij mgr. Zwijsen op als aartsbisschop van Utrecht.
 +
 
 +
Hij bleef aartsbisschop tot zijn dood in Utrecht op 19 september [[1882]]. Hij is 67 jaar oud geworden. In [[1883]] werd hij opgevolgd door mgr. Snickers.
 +
<br clear=all/>
 +
== Bronnen ==
 +
*''Nieuw Nederlandsch biografisch woordenboek'', deel 9, blz. 961, Leiden (1933) op de [http://www.dbnl.org digitale bibliotheek voor de Nederlandse letteren]
 +
*[http://nl.wikipedia.org Wikipedia]
 +
 
 +
[[Categorie:Seminarie in 's-Heerenberg]]

Huidige versie van 15 mrt 2016 om 17:24

Mgr Andreas Ignatius Schaepman.jpg

Andreas Ignatius Schaepman werd op 4 september 1815 geboren in Zwolle. Na het gymnasium in Oldenzaal studeerde hij aan het seminarie in 's-Heerenberg. Op 10 maart 1838 werd hij in Oegstgeest tot priester gewijd. Hij was vijf jaar lang kapelaan in Zwolle en daarna pastoor in achtereenvolgens Ommerschans, Assen en Zwolle.

In 1857 werd hij de eerste president van het nieuwe grootseminarie in Rijsenburg. Daarnaast bekleedde hij een aantal andere functies, maar deze combinatie van werkzaamheden dwong hem in maart 1860 de post van president van het grootseminarie neer te leggen. Hij werd toen plebaan (pastoor van een kathedraal) van de St. Catharinakathedraal in Utrecht, deken van de stad Utrecht en hulpbisschop van het aartsbisdom Utrecht. Op 9 maart 1868 volgde hij mgr. Zwijsen op als aartsbisschop van Utrecht.

Hij bleef aartsbisschop tot zijn dood in Utrecht op 19 september 1882. Hij is 67 jaar oud geworden. In 1883 werd hij opgevolgd door mgr. Snickers.

Bronnen