Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Stroombroek

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Luchtfoto Stroombroek
Schaatsen op Stroombroek - februari 2021

Stroombroek, in de volksmond ook wel het Braamtse Gat of Braompse Gat genoemd, is een voormalige zandwinningplaats gelegen bij het dorp Braamt, gelegen tussen 's-Heerenberg en Doetinchem.

Het meer dat na de zandwinning in de 70er jaren, vooral ten behoeve van de A 18, ontstond, is populair in de regio Bergh/Montferland, de Duitse grensstreek en ook veel mensen uit Doetinchem verblijven er in de zomer en lente. De ligging van het meer is bijzonder want het ligt aan de voet van het Montferland en heeft daarmee vooral vanuit het noorden gezien een haast on-Nederlandse aanblik. Aan de zuidelijke kant van het meer ligt sinds de 90er jaren het Bungalowpark Stroombroek, een grootschalig bungalowpark in neo-griekse stijl - met daarin het wellnescentrum Palestra. Het bungalowpark is onderdeel van de keten Landal Greenparks. Aan de oostzijde van het meer bevindt zich een kabelwaterskibaan die in 2006 is geopend. Bij de baan ligt in de noordoosthoek van de plas de Beachclub Sroombroek - een café-restaurant met terras aan het water. Aan de zuidwestkant van het meer bevind zich een openbaar strand voor dagtoeristen, aan de noordkant een kleiner strand voor naaktrecreatie. Rondom de plas lopen wandel- en fietspaden. Markant Outdoorcentrum is gevestigd ten westen van het bungalowpark en het Land van Jan Klaassen (een pretpark). Ruime parkeerplaatsen zijn zowel aan de zuidoostkant (toegang vanaf de N316/Wijnbergseweg) als aan de zuidwestkant (toegang vanaf de Gildeweg voorhanden.

In de winter kan bij voldoende vorst op Stroombroek geschaatst worden op natuurijs.

De totale oppervlakte van recreatieproject Stroombroek bedraagt 82 hectare 96 are 16 centiare; hiervan neemt de Braamtse Plas alleen reeds 34 hectare 79 are 77 centiare in beslag. Ongeveer eenvierde deel van het gehele terrein is voormalige gildegrond van het Sint Jorisgilde van Braamt.

Bij het Stroombroek is een TOP (toeristisch overstappunt) waar men kan starten voor het Fietsroutenetwerk.

Kaart

Bezig met het laden van de kaart...