Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Terborg

Uit Berghapedia
Versie door LuukRaaijman (overleg | bijdragen) op 26 okt 2022 om 13:34
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken
Het wapen van Terborg

Terborg is een kleine stad die deel uitmaakt van de gemeente Oude IJsselstreek (tot 2005: gemeente Wisch). Terborg is gelegen aan de Oude IJssel en telt iets minder dan 5000 inwoners. Het ligt ongeveer 7 kilometer ten zuidoosten van Doetinchem en grenst aan Gaanderen in het noorden, Etten in het westen en Silvolde in het zuiden. Terborg heeft een station, aan de spoorlijn Arnhem - Winterswijk. Vroeger was er een busverbinding tussen Zeddam en Terborg.

De geschiedenis van Terborg begint met de bouw van Kasteel Wisch op de oostelijke oever van de Oude IJssel. De heren van Wisch (vergelijkbaar met de graven van Bergh) hadden al een kasteel op de andere oever, drie kilometer stroomafwaarts bij De Heuven (Etten), ook wel Oud-Wisch genoemd. Zij hadden last van de kronkelende Oude IJssel, die hun gebied in tweeën sneed en hadden behoefte aan een versterking op de andere oever. In de dertiende eeuw bouwde Dirk I van Wisch een nieuw kasteel op de plek van het huidige kasteel Wisch.

Het gebied rond het kasteel werd wel Hof ter Borg genoemd. Johan, de jongste zoon van Dirk I, betrok het nieuwe kasteel rond 1285. Ten noorden van het kasteel (de "burcht" of "borch"), ontstond een dorpje dat Toe Borch of Terborg werd genoemd (ook wel: Ter Burg, Ter Burgt, Ter Burght, Ter Borch,Ter Borg, Ter Borgh, Terborgh, of Toe Borgh). De naam betekent letterlijk: ter burcht, ofwel: bij het kasteel.

De beschermheilige van Terborg is Sint-Joris. Terborg kreeg op 23 april 1419 stadsrechten, de naamdag van de heilige Sint-Joris.

In de kapel aan het einde van de hoofdstraat (de huidige protestantse kerk) had Hendrik van Wisch reeds in 1372 een altaar laten plaatsen gewijd aan Maria en aan de heilige Georgius, ofwel Sint-Joris. Als stadswapen en stadszegel voor Terborg werd dan ook gekozen voor een afbeelding van Sint-Joris te paard die de draak doorboort. Het wapen is in goud, op een blauwe achtergrond (lazuur). Het onderschrift luidde: Sigillum civitatis de Castro (stadswapen van ter borg).

Van 1838 tot 2013 was er een kantongerecht. Dit was bij de oprichting in 1838 het zevende kanton van het arrondissement Zutphen. Terborg kreeg in 1896 een eigen gerechtsgebouw. Nadat de kantongerechten als zelfstandig gerecht waren opgeheven bleef Terborg tot 2013 in gebruik als zittingsplaats voor de sector kanton van de rechtbank in Zutphen.

In de bibliotheek van de Heemkundekring Bergh is het boekje Geschiedenis van de parochies Terborg en Gaanderen door L.J. v.d. Heijden, Pastoor (Ulft 1938). (Letter W)

Zie ook