Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Toneelvereniging De Sprung

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Het was de KAB-afdeling Stokkum die op 26 oktober 1928 het initiatief nam tot oprichting van een toneelvereniging. Op 26 december, Tweede Kerstdag dus, 1928 werd het eerste toneelstuk al op de planken gebracht. Willem Kuster en Theet Polman waren spelers uit die tijd. Ook de overleden leden Hein Roes, Willem Kniest en Wim Krauts waren in die dagen een begrip. Het was een begin met veel moeilijkheden. De toneelbenodigdheden moesten met halve centen en penningen worden aangeschaft. Veel is uit die beginjaren niet bekend, omdat de notulen tijdens de Tweede Wereldoorlog verdwenen zijn.

In de jaren veertig stond het toneel in Stokkum op een zeer goed peil en trok het overvolle zalen. Jan Wissink, Theo Wissink, Piet Derksen, Jan te Booy, Corrie Kniest, Jan Römer en Teun Verstegen lieten het publiek smullen van ouderwets toneel. Theo Wissink, meer dan veertig jaar lid en later ook erelid, vertelt een smakelijke anekdote uit die jaren. Pastoor De Greeff was regisseur en daarom kwam het vroeger niet voor dat er dames meededen. Dat gaf geen pas, vond de pastoor. Op een keer keek Jan te Booy, later wonend in Zevenaar, stiekem door een kier van het gordijn de zaal in. Jan Kuster (van het SUS-huus) zag dit en gaf hem zo'n duw dat hij met een vaart de trappen afvloog en op de eerste rij tussen de Witte Paters van het patersklooster in 's-Heerenberg, terecht kwam. Een van de paters zei: "Ik heb iets gezien, maar ik weet niet wat", zó snel was Jan weer op het toneel.

Theo Wissink en broer Jan zijn tientallen jaren lang de grote drijfveren achter het Stokkumse toneel. Theo is, met tussenpozen tien jaar regisseur geweest en heeft in al die jaren in wel zeventig toneelstukken meegespeeld, broer Jan nog vaker. Tijdens de feestavond van de KAB werd altijd op Tweede Kerstdag gespeeld.

Met de komst van de tv was het voor veel amateur-toneelverenigingen een aflopende zaak, zo ook voor Stokkum. Van 1971 tot 1978 was de toneelvereniging in Stokkum een slapende vereniging die geen uitvoeringen meer gaf. Op 22 mei 1978 kwamen Dinie Krauts-Roes, Very Römer-Romijn en Theo Verhey met de toenmalige wethouder Netje Berndzen-Kniest bijeen om het toneel in Stokkum weer nieuw leven in te blazen. In een stencil dat men in Stokkum liet rondgaan werd gevraagd lid te worden.

Tevens kon men een naam bedenken voor de toneelvereniging. Jo Römer van de Kastanjelaan leverde de naam de Sprung in, ontleend aan de bron achter de zandbulten in het Stokkumse bos. De naam roept associaties op met klaterend water, klinkt als applaus, en sprankelende ideeën. Het eerste toneelstuk in 1978, "Niets veranderlijker dan een mens", sloeg zo aan, dat een tweede opvoering nodig bleek. Daarna ging het met de Sprung crescendo.

Het bestuur bestond eind jaren tachtig uit voorzitter Theo Verhey, penningmeester Dinie Krauts-Roes, secretaris Pieter Seegers en Joop Geurts.