Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

VIOD

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Voetbalvereniging VIOD (Vooruitgang Is Ons Doel) is een amateurvoetbalclub uit Doetinchem, opgericht in 1928. Met meer dan 800 leden is het een van de grootste amateurclubs van Oost-Gelderland.

Geschiedenis

De vereniging werd op 1 september 1928 opgericht door twee onderwijzers en een voormalig voetballer. De vereniging was voor de katholieken uit Dichteren, Doetinchem en Wijnbergen. VIOD ervaarde veel last van de dienstplicht in de periode voorafgaand en tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar na 1945 zette de groei weer in. Vanaf medio jaren '50 vertrokken veel spelers naar hoger geklasseerde clubs zoals De Graafschap, een verlies dat pas na de betrekking van het grotere Sportpark de Hoop in 1968 een halt toe werd geroepen. Aan het begin van het millennium bleek ook dat complex te klein, en sinds 2003 speelt de club zijn wedstrijden op Sportpark Dichteren.

Leden van vv VIOD die hun carrière hebben voortgezet in het betaald voetbal zijn Tim Bakens en Rogier Meijer. René Notten bouwde er zijn carrière af. John Leeuwerik, oud-speler van MvR en Vbv De Graafschap, was er trainer.
Andere (voormalige) leden van kader en/of trainersstaf met een Berghse achtergrond zijn Theo Kremer (Braamt), August van Onna (Terborg), Joop Steentjes (Zeddam).

Tiffany Loeven bracht het bij de dames tot international onder de 19 jaar. Op 9 maart 2009 maakte ze haar debuut voor het Nederlands elftal onder 19 jaar. In La Manga stond ze tegen Engeland in de basis en speelde de gehele wedstrijd. Het duel ging met 1-0 verloren. Ton Loeven - de vader van Tiffany - die in Wijnbergen (Bergh) is geboren, keepte eveneens bij VIOD.

Stopperspil in de jaren 40 was Ben Bekker.

Voetbalplaatjesactie

Ook bij VIOD heeft men in 2010 een voetbalplaatjesactie. Ongeveer duizend leden en vrijwilligers zijn daaarvoor op de foto gegaan (zie externe link).

Externe link