Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Veldkamp, Gerardus Mattheus Johannes

Uit Berghapedia
Versie door Epspaan (overleg | bijdragen) op 28 feb 2021 om 21:13
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

Gerard Veldkamp, de latere minister woonde met zijn familie aan de Stokkumseweg in 's-Heerenberg. Zijn moeder (Van Bree) is in Bergh geboren. De Minister Veldkampstraat is naar hem genoemd.

Dr. Gerardus Mattheus Johannes (Gerard) Veldkamp werd op 27 juni 1921 geboren in Breda en overleed in september 1990 in Parijs.

Veldkamp was een KVP-minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid die belangrijke wetgeving tot stand bracht, zoals de Algemene Kinderbijslagwet, de Ziekenfondswet, de Wet Sociaal Minimum, de Wet op de Arbeidsongeschiktheid en de Wet Werkloosheidsvoorziening. Hij was na leraar, ambtenaar en raadslid te zijn geweest als 31-jarige al staatssecretaris van Economische Zaken. Hij bracht in die functie de eerste Middenstandsnota uit. In 1961 volgde hij, met een kleine tussenkomst van Marijnen, de zwakke Van Rooy op en loodste hij direct bekwaam de Kinderbijslag door het parlement. Veldkamp had goede banden met de vakbeweging, maar weinig vrienden in de kabinetten waarvan hij deel uitmaakte. Hij was voorstander van samenwerking met de PvdA. Hij was een zeer bekwame wetgever, maar ook een onbehouwen doordouwer in discussies en regelmatig het middelpunt van kabinetsruzies.

Bronnen