Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Verbeek, Jacques Henri Marie

Uit Berghapedia
Versie door Verre neef (overleg | bijdragen) op 11 mei 2023 om 05:29 (Bronnen o.a.: cat)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

Jacky Verbeek werd op 1 juli 1925 geboren te Zeddam als zoon van Johan Mechtildis Maria Verbeek en Petronella Christina Antonia Wevers.

De Tweede Wereldoorlog

In de Tweede Wereldoorlog moest Jacky via de Arbeidsdienst gedwongen voor de Duitsers werken. Hij is toen uit zijn kamp ontsnapt en met hulp van het verzet in Brussel terechtgekomen. In die stad, die toen al door de geallieerden was bevrijd, heeft hij dienstgenomen bij de Britse luchtmacht RAF. In Engeland heeft hij vervolgens een opleiding tot radiotelegrafist gehad. Toen die achter de rug was, was de oorlog voorbij, zodat hij niet meer in actieve dienst bij de RAF heeft kunnen vliegen. De opleiding was echter niet voor niks, want na terugkeer in Nederland werd hij opgeroepen voor militaire dienst, waar hij als radiotelegrafist bij de Marineluchtvaartdienst in Nederlands-Indië werd ingedeeld.

Overigens heeft Jacky vanaf zijn ontsnapping uit de Arbeidsdienst tot zijn terugkeer in Nederland geen contact gehad met zijn familie in Zeddam. Die heeft al die tijd niet geweten waar hij was.

Nederlands-Indië

Jacky Verbeek als telegrafist

Sergeant bij de Marine Luchtvaartdienst

Dankzij zijn opleiding bjde RAF werd Jacky (stamboeknummer 46868) sergeant-telegrafist bij de Marineluchtvaartdienst (MLD) in Soerabaja. Op 21 december 1948, bij het begin van de Tweede Politionele Actie, maakte hij deel uit van de bemanningen van de eerste vliegtuigen die aan de verovering van het vliegveld van Djogjakarta deelnamen. Djogjakarta was de zetel van de regering van Soekarno. Dit was de eerste keer in de geschiedenis dat het Nederlandse leger gevechtstroepen door de lucht aanvoerde.

Andere militairen van de Koninklijke Marine


Zijn verdere leven

Jacky overleed in 1996.

Bronnen o.a.