Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Welling, Henry

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Henry Welling is een liedjeszanger die geboren is in Kilder. Thans is hij woonachtig in Zeddam.

Via de [podcast] vertelt hij zelf over zijn afkomst, zijn geboortegrond en de liefde voor de streek. Hij legt uit waarom er in Kilder zoveel bijnamen zijn en hoe de familie Welling aan de naam 'Ulk' is gekomen. Zijn moeder komt van de Windveer in Kilder. Aan zijn grootmoeder - Anna Span - heeft hij zijn affiniteit met Zeddam te danken. De gebroeders Ben en Gradus Spronk die in een huisje op het bos woonden, inspireerden hem bij het maken van liedjes. Bernard Engelbarts die in Kilder leraar was van Henry, trok vaak met de leerlingen het bos op waarbij ze ook langs het huisje van de gebroeders kwamen.

Henry gaf de Heemkundekring Bergh een primeur: hij zong er zijn nieuwste lied 'Liemers vagebond'. Hij heeft diverse liederen die over Bergh of de omgeving gaan. Zoals: Ballade Bergh, Olde Iesel, Carnavals-Cowboys, Liemers Junkie, 't geheim van Beek , e.d.

In Kilder doet hij regelmatig mee aan de buut van carnavalsvereniging de Dolbotters die rond 11 november elk jaar plaats vind.

Ook treedt hij op samen met Ben Lukassen, Patrick van Loon, Jos van Amerongen en Joop Boxstart in dorphuizen in de omgeving als De Keerls

In 2009 deed hij mee aan de serie Van jonge leu en aole grond van Televisie Oost.

Externe link