Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Welscher, Bernard te

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Te Welschers uitschrijving naar Italië in het bevolkingsregister van Bergh. Mogelijk was hij in de voorgaande herfst al bij Rome overleden.

Bernardus Wilhelmus te Welscher was zoeaaf. Hij werd op 2 mei 1830 geboren in Stad Doetinchem als zoon van Reinerus te Welscher en Johanna Jaaltink. Zijn vader was kleermaker in de Kapoeniestraat in Doetinchem. Zijn moeder overleed al in 1837.

Bernard was net als zijn vader kleermaker. Op 1 mei 1850 keerde hij terug naar Doetinchem, nadat hij een tijdje bij kleermaker Johan Boland in de gemeente Wisch had gewerkt. Vanaf eind 1853 woonde en werkte hij achtereenvolgens in Kilder, Beek, Vethuizen en Zeddam.

Op 4 december 1863 meldde hij zich aan als zoeaaf en werd vijf dagen later als zodanig ingelijfd. Op 11 oktober 1864 of 1865 (de bronnen noemen beide jaartallen) is hij overleden in het hospitaal in Frascati bij Rome. Aangezien het bevolkingsregister van de gemeente Bergh vermeldt dat hij op 18 juli 1865 naar Italië is vertrokken, zal laatstgenoemd jaar het juiste zijn. De doodsoorzaak is niet bekend, maar die hoeft geen verband te houden met in de strijd opgelopen verwondingen. Hij kan net zo goed aan de gevolgen van een ongeluk of ziekte zijn bezweken.

Het monument voor de gesneuvelde Nederlandse zoeaven op de Markt in Oudenbosch draagt de namen van dertig gevallenen, maar die van Te Welscher is daar niet bij. De namenlijst beslaat echter alleen de jaren 18661870 en is ook voor die periode (waarschijnlijk) niet compleet.

Te Welscher wordt genoemd in het Register van Nederlandse Zouaven van het Zouavenmuseum in Oudenbosch.

Bronnen