Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Duitse inval: verschil tussen versies

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
k (sjabloon onderwerp)
k (cat)
 
(3 tussenliggende versies door 2 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
In de vroege ochtend van 10 mei [[1940]] trokken Duitse legerkollonnes te voet en te paard door de straten van [['s-Heerenberg]]. De Nederlandse militairen die aan de grens gelegerd waren werden als krijgsgevangen afgevoerd.
+
Op 9 mei [[1940]] werden alle straten in [['s-Heerenberg]] met prikkeldraad afgesloten. Midden in de nacht, op 10 mei, barstte het geweld los. De [[marechausseekazerne]], het douanekantoor, het postkantoor werden omsingeld; telefoonverbindingen werden onklaar gemaakt. In de vroege ochtend van 10 mei trokken Duitse legerkollonnes te voet en te paard door de straten van 's-Heerenberg. De Nederlandse militairen die aan de grens gelegerd waren, werden als krijgsgevangen afgevoerd.
  
 +
Bij de inval viel de gemeenteontvanger [[Overbeek, Theodorus Josephus Leo|Theodorus Josephus Leo Overbeek]] als eerste burgerslachtoffer in de [[gemeente Bergh]].
  
{{Onderwerp|Tweede Wereldoorlog}}
+
[[Categorie:Tweede Wereldoorlog]]

Huidige versie van 19 nov 2016 om 15:16

Op 9 mei 1940 werden alle straten in 's-Heerenberg met prikkeldraad afgesloten. Midden in de nacht, op 10 mei, barstte het geweld los. De marechausseekazerne, het douanekantoor, het postkantoor werden omsingeld; telefoonverbindingen werden onklaar gemaakt. In de vroege ochtend van 10 mei trokken Duitse legerkollonnes te voet en te paard door de straten van 's-Heerenberg. De Nederlandse militairen die aan de grens gelegerd waren, werden als krijgsgevangen afgevoerd.

Bij de inval viel de gemeenteontvanger Theodorus Josephus Leo Overbeek als eerste burgerslachtoffer in de gemeente Bergh.