Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Rozenkamp: verschil tussen versies

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
k (cat)
 
(6 tussenliggende versies door 3 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
De tegenwoordige [[Rozenkampsweg]] in [[Stokkum]] is genoemd naar de voormalige boerderij '''De Rozenkamp''', ook wel [[Rozenkampshof]] genaamd, van de familie [[Hebing]], later van de familie [[Soeter]]. De hoeve, in sterk vervallen staat geraakt, werd in het najaar van [[1975]] gesloopt nadat een felle brand al de naastgelegen schuur had verwoest. De oud-Stokkumse familie [[Hebing]], die in [[1915]] ook de grond voor de kerk heeft geschonken, heeft de boerderij voor [[1878]] gebouwd. Op de topografische kaart van 1878 staat ze namelijk al afgebeeld, maar op oudere kaarten van bijvoorbeeld [[1727]] is de plaats van de boerderij nog onbebouwd.
+
De voormalige [[boerderijen|boerderij]] '''De Rozenkamp''', ook wel Rozenkampshof genaamd, stond aan de tegenwoordige [[Rozenkampsweg]] in [[Stokkum]]. Ze was eigendom van de [[:Categorie:Hebing en varianten|familie Hebing]], later van de familie Soeter. De hoeve, in sterk vervallen staat geraakt, werd in het najaar van [[1975]] gesloopt nadat een felle [[brand]] al de naastgelegen schuur had verwoest. De oud-Stokkumse familie Hebing, die in [[1915]] de grond voor de [[St. Suitbertuskerk]] heeft geschonken, heeft de boerderij voor [[1878]] gebouwd. Op de [[topografische kaarten|topografische kaart]] van 1878 staat ze namelijk al afgebeeld, maar op oudere kaarten van bijvoorbeeld [[1727]] is de plaats van de boerderij nog onbebouwd.
  
'''De Rozenkamp''' heeft gestaan langs de huidige [[Rozenkampsweg]], op de plaats waar nu de woningen van [[Henk Harmsen]] tot en met Annemarie Kuster staan. Waar de naam De Rozenkamp vandaan komt is niet bekend. Misschien was het vroeger een modenaam; ook in Eibergen komt een buurt voor die Rozenkamp heet. Mogelijk heeft bij de boerderij een tuin gehoord, waarin rozen stonden. Het geven van namen aan nieuwe huizen was in deze streek nooit een sterke traditie, hoewel huizen van oudsher vaak wel een naam droegen.
+
Waar de naam De Rozenkamp vandaan komt is niet bekend. Misschien was het vroeger een modenaam; ook in Eibergen komt een buurt voor die Rozenkamp heet. Mogelijk heeft bij de boerderij een tuin gehoord, waarin rozen stonden. Het geven van namen aan nieuwe huizen was in deze streek nooit een sterke traditie, hoewel huizen van oudsher vaak wel een naam droegen.
  
Over de boerderij bestaat nog een aardig verhaal. De familie [[Hebing]] is in [[1928]] naar [[Wehl]] getrokken. Bernard Hebing vertelde dat de familie weg wilde omdat het huis besmet was met tering (tbc) In die dag een haast ongeneeslijke ziekte, die zeer besmettelijk was en mensen jarenlang aan het ziekbed kon kluisteren. De boerderij was vanwege deze besmetting zeer goedkoop. Toen de familie [[Soeter]] de behuizing kocht, liet men eerst de zusters van de [[Theresiastichting]] in 's-Heerenberg komen, die met een groot stoom-apparaat het hele huis desinfecteerden. De latere bewoners hebben nooit meer last gehad van de ziekte. Bij de boerderij stond nog tot [[1975]] de oude kolenschuur, waaraan nog rieten wanden zaten. In [[1977]] werden in het toenmalige bestemmingsplan Rozenkamp de eerste bouwterreinen door de Berghse gemeenteraad aan gegadigden verkocht.
+
Over de boerderij bestaat nog een aardig verhaal. De familie [[Hebing]] is in [[1928]] naar [[Wehl]] getrokken. Bernard Hebing vertelde dat de familie weg wilde omdat het huis besmet was met [[:Categorie:Besmettelijke ziekten|tering (tbc)]]. Dit was in die dagen een haast ongeneeslijke ziekte, die zeer besmettelijk was en mensen jarenlang aan het ziekbed kon kluisteren. De boerderij was vanwege deze besmetting zeer goedkoop. Toen de familie Soeter de behuizing kocht, liet men eerst de zusters van de [[Sint-Theresia-Stichting|Theresiastichting]] in [['s-Heerenberg]] komen, die met een groot stoomapparaat het hele huis desinfecteerden. De latere bewoners hebben nooit last gehad van de ziekte. Bij de boerderij stond nog tot [[1975]] de oude kolenschuur, waaraan nog rieten wanden zaten. In [[1977]] werden in het toenmalige bestemmingsplan Rozenkamp de eerste bouwterreinen door de [[Politiek#Gemeenteraadsleden|Berghse gemeenteraad]] aan gegadigden verkocht. In datzelfde jaar begon de bouw van nieuwe woningen.
  
 +
Op De Rozenkamp begon de familie Soeter, naast het boerenbedrijf, ook een brandstoffenhandel en een loonbedrijf. De handel in brandstoffen en kunstmest werd later door Jan Soeter aan de [[Kerkweg Stokkum|Kerkweg]], de huidige [[Pastoor van Sonsbeeckstraat]] nr. 3, voortgezet. Het loonbedrijf verhuisde naar [[Beek]] resp. [[Azewijn]] en bestaat daar nog. Het werd geleid door Wim Soeter.
  
Op '''de Rozenkampshof'''''' begon, naast het boerenbedrijf, de brandstoffenhandel en het loonbedrijf van de familie [[Soeter]]. De handel in brandstoffen en kunstmest werd later door [[Jan Soeter]] aan de [[Kerkweg]], de huidige [[Pastoor van Sonsbeeckstraat]] nr. 3, voortgezet. Het loonbedrijf verhuisde naar [[Beek]] resp. [[Azewijn]] en bestaat daar nog. het werd geleid door [[Wim Soeter]].
+
[[Categorie:Boerderijen Stokkum]] [[Categorie:Huisnamen Stokkum]] [[Categorie:Brand]] [[Categorie:Verdwenen Bergh]]

Huidige versie van 23 sep 2021 om 05:20

De voormalige boerderij De Rozenkamp, ook wel Rozenkampshof genaamd, stond aan de tegenwoordige Rozenkampsweg in Stokkum. Ze was eigendom van de familie Hebing, later van de familie Soeter. De hoeve, in sterk vervallen staat geraakt, werd in het najaar van 1975 gesloopt nadat een felle brand al de naastgelegen schuur had verwoest. De oud-Stokkumse familie Hebing, die in 1915 de grond voor de St. Suitbertuskerk heeft geschonken, heeft de boerderij voor 1878 gebouwd. Op de topografische kaart van 1878 staat ze namelijk al afgebeeld, maar op oudere kaarten van bijvoorbeeld 1727 is de plaats van de boerderij nog onbebouwd.

Waar de naam De Rozenkamp vandaan komt is niet bekend. Misschien was het vroeger een modenaam; ook in Eibergen komt een buurt voor die Rozenkamp heet. Mogelijk heeft bij de boerderij een tuin gehoord, waarin rozen stonden. Het geven van namen aan nieuwe huizen was in deze streek nooit een sterke traditie, hoewel huizen van oudsher vaak wel een naam droegen.

Over de boerderij bestaat nog een aardig verhaal. De familie Hebing is in 1928 naar Wehl getrokken. Bernard Hebing vertelde dat de familie weg wilde omdat het huis besmet was met tering (tbc). Dit was in die dagen een haast ongeneeslijke ziekte, die zeer besmettelijk was en mensen jarenlang aan het ziekbed kon kluisteren. De boerderij was vanwege deze besmetting zeer goedkoop. Toen de familie Soeter de behuizing kocht, liet men eerst de zusters van de Theresiastichting in 's-Heerenberg komen, die met een groot stoomapparaat het hele huis desinfecteerden. De latere bewoners hebben nooit last gehad van de ziekte. Bij de boerderij stond nog tot 1975 de oude kolenschuur, waaraan nog rieten wanden zaten. In 1977 werden in het toenmalige bestemmingsplan Rozenkamp de eerste bouwterreinen door de Berghse gemeenteraad aan gegadigden verkocht. In datzelfde jaar begon de bouw van nieuwe woningen.

Op De Rozenkamp begon de familie Soeter, naast het boerenbedrijf, ook een brandstoffenhandel en een loonbedrijf. De handel in brandstoffen en kunstmest werd later door Jan Soeter aan de Kerkweg, de huidige Pastoor van Sonsbeeckstraat nr. 3, voortgezet. Het loonbedrijf verhuisde naar Beek resp. Azewijn en bestaat daar nog. Het werd geleid door Wim Soeter.