Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Vier Heezen: verschil tussen versies

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
k (Heezen hernoemd naar Vier Heezen)
k (Mons Calvariae)
 
(10 tussenliggende versies door 3 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
Bij het Weense Congres in [[1815]] werd beslist dat het gebied van de '''Vier Heezen''' op de [[Speelberg|Spuelberg]] (tussen de stad [[Emmerik]] en de huidige Nederlandse [[grens]]) Duits moest worden in ruil voor  de Duitse enclaves [[Wehl]], de [[Liemers]] en [[Huissen]] die Nederlands werden.
+
Bij het Grenstractaat van [[1813]], bekrachtigd door het Congres van Wenen in [[1815]], werd beslist dat het gebied van de '''Vier Heezen''' op de [[Speelberg|Spuelberg]] (tussen de stad [[Emmerik]] en de huidige Nederlandse [[grens]]) [[Pruisen|Pruisisch]] moest worden. Het ging hierbij om Broekhees oftewel [[Borghees]], Wielhees, Kniphees en Goeshees. Ook [[Schenkenschanz]] ging toen over van Nederland naar Pruisen.
 +
 
 +
Tegelijkertijd kwamen de [[Kleefse enclaves]] bij het nieuwe Koninkrijk der Nederlanden.
 +
 
 +
In [[1463]] stichtte [[Willem II van den Bergh]] in de Vier Heezen het [[Kerken en kloosters|klooster]] [[Mons Calvariae]].  
 +
 
 +
[[Categorie:Plaatsen Duitsland]] [[Categorie:Emmerik]] [[Categorie:Buurtschappen]]

Huidige versie van 27 dec 2021 om 09:48

Bij het Grenstractaat van 1813, bekrachtigd door het Congres van Wenen in 1815, werd beslist dat het gebied van de Vier Heezen op de Spuelberg (tussen de stad Emmerik en de huidige Nederlandse grens) Pruisisch moest worden. Het ging hierbij om Broekhees oftewel Borghees, Wielhees, Kniphees en Goeshees. Ook Schenkenschanz ging toen over van Nederland naar Pruisen.

Tegelijkertijd kwamen de Kleefse enclaves bij het nieuwe Koninkrijk der Nederlanden.

In 1463 stichtte Willem II van den Bergh in de Vier Heezen het klooster Mons Calvariae.