Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Borghees

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Borghees is een van de naobers van Stokkum en een van de Vier Heezen, een gebied dat met het Grenstractaat van 1813 bij Pruisen werd gevoegd. Broekhees is een oude benaming. Het vee van twaalf inwoners heeft er tussen april 1768 en april 1769 te lijden gehad van veepest.

Het gebied behoorde tot het territorium van het Stift Elten tot abdis Ermgard van den Bergh het in 1338 verkocht. Later, vanaf 1461, is het een tijdlang Berghs bezit geweest.

Tegenwoordig is Borghees een stadsdeel van de Duitse stad Emmerik in de deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen. Het stadsdeel ligt juist ten noorden van de eigenlijke stad in een bosachtig gebied en telt ongeveer 400 inwoners.

Tot het Congres van Wenen (1814-1815) was Borghees Nederlands grondgebied. Door een besluit van dit congres werd deze buurtschap aan Pruisen toebedeeld.

In Borghees ligt een kasteeltje, Schlösschen Borghees, waar tentoonstellingen van beeldende kunst te zien zijn en waar jaarlijks een kerstmarkt gehouden wordt. De gevelsteen boven de deur dateert uit 1680.

Naast het slot bevindt zich een rijstal met een overdekte manege en een baan voor het beoefenen van de mensport van de rij- en menvereniging Von Lützow e.V. Elders in het bosgebied bevindt zich het terrein van een hondendressuurclub. Tevens is er een golfbaan gelegen.

Schlösschen Borghees op een schets uit 1731 van Abraham de Haen. Op de achtergrond de Eltenberg.


Bronnen