Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Timmermans, Johannes Lambertus: verschil tussen versies

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
(Nieuwe pagina aangemaakt met ''''Johannes Lambertus Timmermans''' werd op 22 juli 1920 geboren in Braamt als oudste zoon van Lambertus Timmermans en Wilhelmina Visser. Zijn vader was monteu…')
 
k
 
(5 tussenliggende versies door 2 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
'''Johannes Lambertus Timmermans''' werd op 22 juli [[1920]] geboren in [[Braamt]] als oudste zoon van Lambertus Timmermans en Wilhelmina Visser. Zijn vader was monteur bij de [[PGEM]]. Zijn ouders zijn met hun gezin op 8 december [[1929]] naar [['s-Heerenberg]] verhuisd. Vanaf 25 februari[[1936]] hebben zij in [[Zeddam]] gewoond.
+
'''Johannes Lambertus (Jan) Timmermans''' werd op 22 juli [[1920]] geboren in [[Braamt]] als oudste zoon van Lambertus Timmermans en Wilhelmina Visser. Zijn vader was monteur bij de [[PGEM]]. Zijn ouders zijn met hun gezin op 8 december [[1929]] naar [['s-Heerenberg]] verhuisd. Vanaf 25 februari [[1936]] hebben zij in [[Zeddam]] gewoond.
  
Timmermans was tijdens de [[Duitse inval]] in mei [[1940]] in militaire dienst, maar nadere gegevens hierover zijn niet voorhanden.
+
Timmermans was tijdens de [[Duitse inval]] in mei [[1940]] in militaire dienst. Hij diende bij het Garderegiment Grenadiers en was gelegerd bij vliegveld Ockenburg bij Den Haag. Na hevige gevechten is hij overgebracht naar vliegveld Valkenburg bij Leiden. Hij heeft zich niet krijgsgevangen laten nemen maar is via Leusden naar Zeddam gekomen, waar hij op 14 mei weer bij zijn ouders kwam alsof er niks gebeurd was.
  
== Bron ==
+
In [[1942]] werd hij tewerkgesteld in [[Duitsland]]; in Bremen en Bremerhaven bij een scheepswerf. In Bremen raakte hij gewond. Hij had drie kogelgaten in zijn rechterbeen, die nooit helemaal genezen zijn. Hoe hij precies weer in Zeddam is gekomen, heeft hij thuis nooit verteld, maar zijn vriend Jan Weijers vertelde dat hij vanaf Hannover onder diverse treinen de reis naar [[Emmerik]] heeft gemaakt.
 +
 
 +
Na de [[bevrijding]] in 1945 heeft hij direct weer dienst genomen.  Hij was belast met de bewaking van Duitse krijgsgevangenen in onder meer kamp Waardenburg in Neerrijnen in de Betuwe en kamp Ampsen bij Lochem.
 +
 
 +
In [[1947]] is hij getrouwd in Lochem met Bernarda Olthoff. Daar heeft hij gewoond tot de verhuizing naar Borculo in [[1961]].
 +
 
 +
Timmermans overleed op 6 december [[1977]] in Lochem en werd 10 december 1977 begraven op de begraafplaats in Borculo.
 +
 
 +
== Bronnen ==
 +
*Henk Timmermans, broer van Jan
 
*[[Bevolkingsregister|Bevolkingsregister Bergh]]
 
*[[Bevolkingsregister|Bevolkingsregister Bergh]]
  
[[Categorie:Militairen van mei 1940 Zeddam]]
+
[[Categorie:Militairen van mei 1940 Zeddam]]

Huidige versie van 2 jan 2024 om 08:14

Johannes Lambertus (Jan) Timmermans werd op 22 juli 1920 geboren in Braamt als oudste zoon van Lambertus Timmermans en Wilhelmina Visser. Zijn vader was monteur bij de PGEM. Zijn ouders zijn met hun gezin op 8 december 1929 naar 's-Heerenberg verhuisd. Vanaf 25 februari 1936 hebben zij in Zeddam gewoond.

Timmermans was tijdens de Duitse inval in mei 1940 in militaire dienst. Hij diende bij het Garderegiment Grenadiers en was gelegerd bij vliegveld Ockenburg bij Den Haag. Na hevige gevechten is hij overgebracht naar vliegveld Valkenburg bij Leiden. Hij heeft zich niet krijgsgevangen laten nemen maar is via Leusden naar Zeddam gekomen, waar hij op 14 mei weer bij zijn ouders kwam alsof er niks gebeurd was.

In 1942 werd hij tewerkgesteld in Duitsland; in Bremen en Bremerhaven bij een scheepswerf. In Bremen raakte hij gewond. Hij had drie kogelgaten in zijn rechterbeen, die nooit helemaal genezen zijn. Hoe hij precies weer in Zeddam is gekomen, heeft hij thuis nooit verteld, maar zijn vriend Jan Weijers vertelde dat hij vanaf Hannover onder diverse treinen de reis naar Emmerik heeft gemaakt.

Na de bevrijding in 1945 heeft hij direct weer dienst genomen. Hij was belast met de bewaking van Duitse krijgsgevangenen in onder meer kamp Waardenburg in Neerrijnen in de Betuwe en kamp Ampsen bij Lochem.

In 1947 is hij getrouwd in Lochem met Bernarda Olthoff. Daar heeft hij gewoond tot de verhuizing naar Borculo in 1961.

Timmermans overleed op 6 december 1977 in Lochem en werd 10 december 1977 begraven op de begraafplaats in Borculo.

Bronnen