Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Boonstra, Friederika: verschil tussen versies

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
 
k (aanvulling onderscheiding)
 
(5 tussenliggende versies door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
'''Friederika (Fré) Boonstra''' werd geboren op 28 juli [[1905]] te Gelsenkirchen (D) als oudste kind van Sjoerd Boonstra en Sietske Duursma. Haar Friese ouders waren in [[1904]] in Ooststellingwerf getrouwd en daarna naar Gelsenkirchen gegaan. Daar werkte haar vader als mijnwerker. In [[1914]] kwam het gezin vanwege de [[Eerste Wereldoorlog]] terug naar Nederland en vestigde zich, na een kort verblijf in Smilde, in [['s-Heerenberg]]. Hier was haar vader gedurende de oorlog gestationeerd als korporaal bij de grenswacht, maar na de oorlog bleef hij er met zijn gezin wonen. Haar moeder overleed er op 5 maart [[1947]].
+
[[Bestand:Familie Boonstra-Duursma (Medium).jpg|thumb|right|300px|'''Op deze foto van de familie Boonstra-Duursma is Fré (rechts achteraan) al diaconesse.]]
 +
'''Friederika (Fré) Boonstra''' was diaconesse. Zij werd op 28 juli [[1905]] geboren in Gelsenkirchen ([[Duitsland]]) als oudste kind van [[Boonstra, Sjoerd|Sjoerd Boonstra]] en Sietske Duursma. Haar Friese ouders waren in [[1904]] in Ooststellingwerf getrouwd en daarna naar Gelsenkirchen gegaan. Daar werkte haar vader als [[Mijnwerkers|mijnwerker]]. In [[1914]] kwam het gezin vanwege de [[Eerste Wereldoorlog]] terug naar Nederland en vestigde zich, na een kort verblijf in Smilde, in [['s-Heerenberg]]. Hier was haar vader gedurende de oorlog gestationeerd als korporaal bij de [[Grenswachters|grenswacht]], maar na de oorlog bleef hij er met zijn gezin wonen. Haar moeder overleed er op 5 maart [[1947]].
  
Fré Boonstra was diaconesse in Amsterdam en kreeg voor haar werk in [[1966]] de eremedaille in goud verbonden aan de [[Onderscheidingen#Orde van Oranje Nassau| Orde van Oranje Nassau]] uitgereikt.  
+
Fré Boonstra was hoofd van de afdeling opname van de Nederlandse Hervormde Diaconessen Inrichting in de Amsterdam. Voor dit werk kreeg zij bij koninklijk besluit nr. 37 van 6 september [[1966]] de eremedaille in goud verbonden aan de [[Onderscheidingen#Orde van Oranje Nassau|Orde van Oranje-Nassau]] uitgereikt.  
  
Zij overleed op 30 juni [[2000]] in Rheden. Haar levensloop is te lezen in [[Old Ni-js]] nummer 59.
+
Zij overleed op 30 juni [[2000]] in Rheden, een maand voor haar 95e verjaardag.  
  
{{Onderwerp|Religieuzen|Onderscheidingen}}
+
== Bronnen ==
 +
*[[Old Ni-js 059|Old Ni-js nr. 59]]
 +
*[https://www.nationaalarchief.nl Nationaal Archief], Kanselarij der Nederlandse Orden, index gedecoreerden [https://www.nationaalarchief.nl/onderzoeken/archief/2.02.32/invnr/890ED.13/file/00017678.PDF (pdf)]
 +
 
 +
[[Categorie:Religieuzen]] [[Categorie:Orde van Oranje-Nassau]]

Huidige versie van 19 aug 2024 om 11:08

Op deze foto van de familie Boonstra-Duursma is Fré (rechts achteraan) al diaconesse.

Friederika (Fré) Boonstra was diaconesse. Zij werd op 28 juli 1905 geboren in Gelsenkirchen (Duitsland) als oudste kind van Sjoerd Boonstra en Sietske Duursma. Haar Friese ouders waren in 1904 in Ooststellingwerf getrouwd en daarna naar Gelsenkirchen gegaan. Daar werkte haar vader als mijnwerker. In 1914 kwam het gezin vanwege de Eerste Wereldoorlog terug naar Nederland en vestigde zich, na een kort verblijf in Smilde, in 's-Heerenberg. Hier was haar vader gedurende de oorlog gestationeerd als korporaal bij de grenswacht, maar na de oorlog bleef hij er met zijn gezin wonen. Haar moeder overleed er op 5 maart 1947.

Fré Boonstra was hoofd van de afdeling opname van de Nederlandse Hervormde Diaconessen Inrichting in de Amsterdam. Voor dit werk kreeg zij bij koninklijk besluit nr. 37 van 6 september 1966 de eremedaille in goud verbonden aan de Orde van Oranje-Nassau uitgereikt.

Zij overleed op 30 juni 2000 in Rheden, een maand voor haar 95e verjaardag.

Bronnen