Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Boonstra, Sjoerd

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Sjoerd Boonstra zittend uiterst rechts met leden van Toneelvereniging Eendracht
Bouwvergunningaanvraag uit 1930 voor het aanbrengen van een winkelpui.

Sjoerd Jans Boonstra, schoenmaker, werd geboren te Appelscha op 11 april 1883 en overleed te Amsterdam op 11 november 1957. Hij was een zoon van Jan Johannes Boonstra en Freerkjen Sjoerds Cats. Hij trouwde te Ooststellingwerf op 18 november 1904 met Sietske Duursma, geboren te Oosterwolde op 15 augustus 1878, overleden te 's-Heerenberg op 5 maart 1947, dochter van Marten Stevens Duursma en Maartje Lenzes Mulder. Sjoerd en Sietske Boonstra liggen begraven op het protestantse kerkhof bij Huis Bergh. Hun grafsteen vindt men in het midden van de begraafplaats.

Sjoerd Boonstra was voor WO II een actief socialist. Als lid van de bond tegen drankmisbruik streed hij tegen het alcoholgebruik. Ook organiseerde hij leeravonden om de arbeider te verheffen. Zijn linkse sympathieën kostten hem in 's-Heerenberg het bijbaantje als postbesteller.

Na zijn huwelijk vertrok hij naar Gelsenkirchen. Daar werkte hij als mijnwerker. In 1914 kwam het gezin vanwege de Eerste Wereldoorlog terug naar Nederland en vestigde zich, na een kort verblijf in Smilde, in 's-Heerenberg. Hier was Boonstra gedurende de oorlog gestationeerd als korporaal bij de grenswacht. Na de oorlog bleef hij er met zijn gezin wonen en had hij een schoenmakerij in de Klinkerstraat 31 (voorheen B 75), vanaf 1945 Klinkerstraat 30 in te 's-Heerenberg. In 1947 werd hij lid van Sociëteit De Vriendschap.

Hij kreeg zeven dochters: Fré (1905-2000), Martha (1908), Jo (1910), Lieda (1916), Cornelia (1917-1918), Antje (1922) en Rie (1925).

De oudste dochter Fré was diaconesse in Amsterdam en kreeg voor haar werk in 1966 de eremedaille in goud verbonden aan de Orde van Oranje Nassau uitgereikt.

De jongste dochter - Rie ter Heurne-Boonstra - schreef voor Old Ni-js nr. 46 het artikel Zulke jonge levens verwoest, en waarom? over de joodse familie Cohen. Toen die familie gedeporteerd werd, vroeg dochter Jenny aan Rie of zij haar muziekinstrumenten in bewaring wilde nemen en dat heeft Rie haar hele leven gedaan. De kunstenares Marjorie ter Heurne, een dochter van Rie, maakte hiervan in 1995 het kunstproject "Begrijpen zul je het wel nooit". Dat leidde tot een educatief project voor basisschoolkinderen.

Familiefoto's

V.l.n.r. Fré, Martha, Jo en Lieda
De twee jongste dochters, Antje (links) en Rie
V.l.n.r. Fré, Jo, moeder Boonstra-Duursma, Lieda, vader Boonstra en Martha
Antje op de arm van een oudere zus voor de winkel in de Klinkerstraat


Bronnen