Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Simons, Wilhelmus Hendrikus Jacobus Maria: verschil tussen versies

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
 
k (Bronnen: cat)
 
(7 tussenliggende versies door 2 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
'''Wilhelmus Hendrikus Simons''' was het eerste hoofd van de [[Sint Martinusschool (Wijnbergen)|Sint Martinusschool]] in [[Wijnbergen]]. Hij is op 21-12-1866 geboren in Tubbergen. In [[1895]] trouwde hij met Anna Margaretha Wielens, geboren 25-3-1866 te Haaksbergen.
+
'''Wilhelmus Hendrikus Jacobus Maria Simons''' werd op 17 februari [[1893]] geboren in Rotterdam als zoon van Cornelus Benedectus Simons en Elisabeth Walteria Maria Salters. Op 20 juli [[1920]] trouwde hij in Apeldoorn met [[Carpentier, Catharina Frederika de|Catharina Frederika de Carpentier]], geboren in Den Helder op 30 mei [[1894]] als dochter van Pieter Helenus de Carpentier en Margaretha Elizabeth Tienstra.
  
{{Onderwerp|Personen|Onderwijzers}}
+
Kort na zijn huwelijk vestigde het echtpaar zich in [[Wijnbergen]], waar Simons het eerste hoofd van de [[Sint Martinusschool (Wijnbergen)|Sint Martinusschool]] werd. Bij de inschrijving van 16 september 1920 in het [[bevolkingsregister]] van de [[gemeente Bergh]] staat bij hem vermeld ''Hoofd eener Bijz. school''.
 +
 
 +
In Wijnbergen kreeg het echtpaar Simons twee kinderen:
 +
*[[Simons, Maria Elisabeth Christina Josepha|Maria Elisabeth Christina]], geboren op 12 juni [[1922]]
 +
*Josephina Petronella Cornelia Maria, geboren op 31 maart [[1924]]
 +
 
 +
[[Bestand:Simons 19250411 Sumatra Post.png|thumb|right|400px|'''Uit ''De Sumatra Post'' van 11 april 1925]]
 +
Op 6 maart [[1925]] werd Simons met zijn gezin uitgeschreven uit de gemeente Bergh vanwege vertrek naar Nederlands-Indië. Als hoofd der school werd hij opgevolgd door [[Greef, Johannes Hendrikus de|H.J. de Greef]].
 +
 
 +
Het gezin vertrok op 14 maart 1925 met het passagiersschip ''Jan Pieterszoon Coen'' van Amsterdam naar Batavia. De aankomst aldaar was op 17 april. Daarna zijn er over Simons en zijn gezin vrijwel geen gegevens meer voorhanden. Het is niet bekend of, en zo ja waar, hij in Indië onderwijzer was.
 +
 
 +
Als enige is nog bekend, dat zijn vrouw en oudste dochter een paar dagen na de Japanse capitulatie op 15 augustus [[1945]] in een zogenaamd Jappenkamp in Jakarta zijn [[Oorlogsslachtoffers|overleden]]. Of Simons en zijn jongste dochter toen nog leefden is, zoals gezegd, niet bekend.
 +
 
 +
<br clear=all/>
 +
== Bronnen ==
 +
*[[Bevolkingsregister|Bevolkingsregister Bergh]]
 +
*[http://www.delpher.nl Delpher]
 +
*[http://www.ogs.nl Oorlogsgravenstichting]
 +
 
 +
[[Categorie:Onderwijzers Wijnbergen]] [[Categorie:Indiëgangers onderwijzers]]

Huidige versie van 22 apr 2016 om 08:17

Wilhelmus Hendrikus Jacobus Maria Simons werd op 17 februari 1893 geboren in Rotterdam als zoon van Cornelus Benedectus Simons en Elisabeth Walteria Maria Salters. Op 20 juli 1920 trouwde hij in Apeldoorn met Catharina Frederika de Carpentier, geboren in Den Helder op 30 mei 1894 als dochter van Pieter Helenus de Carpentier en Margaretha Elizabeth Tienstra.

Kort na zijn huwelijk vestigde het echtpaar zich in Wijnbergen, waar Simons het eerste hoofd van de Sint Martinusschool werd. Bij de inschrijving van 16 september 1920 in het bevolkingsregister van de gemeente Bergh staat bij hem vermeld Hoofd eener Bijz. school.

In Wijnbergen kreeg het echtpaar Simons twee kinderen:

Uit De Sumatra Post van 11 april 1925

Op 6 maart 1925 werd Simons met zijn gezin uitgeschreven uit de gemeente Bergh vanwege vertrek naar Nederlands-Indië. Als hoofd der school werd hij opgevolgd door H.J. de Greef.

Het gezin vertrok op 14 maart 1925 met het passagiersschip Jan Pieterszoon Coen van Amsterdam naar Batavia. De aankomst aldaar was op 17 april. Daarna zijn er over Simons en zijn gezin vrijwel geen gegevens meer voorhanden. Het is niet bekend of, en zo ja waar, hij in Indië onderwijzer was.

Als enige is nog bekend, dat zijn vrouw en oudste dochter een paar dagen na de Japanse capitulatie op 15 augustus 1945 in een zogenaamd Jappenkamp in Jakarta zijn overleden. Of Simons en zijn jongste dochter toen nog leefden is, zoals gezegd, niet bekend.


Bronnen