Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Winborch: verschil tussen versies

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
(link Oude Tol)
k (cat, redactie)
 
(2 tussenliggende versies door 2 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
De '''Winborch''' was een [[Straten|straat]] in [[Wijnbergen]] die verdwenen in ten behoeve van de industrie van [[Doetinchem]].<br/>
+
De '''Winborch''' was een [[Straten|straat]] in het deel van [[Wijnbergen]] dat in [[1984]] is overgegaan naar de [[Doetinchem|gemeente Doetinchem]]. Sindsdien is de straat verdwenen ten behoeve van een nieuw industrieterrein. ''Winborch'' is een oude variant van de plaatsnaam Wijnbergen.
Toen het ''Rapport  over de straatnaamgeving in Wijnbergen'' op 5 januari [[1970]] door [[Kremer, 'meester'|archivaris 'meester' Kremer]] werd opgemaakt, stelde hij voor de weg  ''Winbergerwijk'' te noemen.<br/>
 
Kremer: "Is men een dertig meter op de [[Oude Doetinchemseweg Wijnbergen|Oude Doetinchemseweg]], dan gaat bij de huisnummers 60 en 62 een binnenweg zuiver westwaarts, die zich spoedig met een scherpe hoek noordwaarts wendt en dan weer uitkomt  op de Oude Doetinchemseweg. Wij vinden aan de beide benen  van deze driehoek een zevental huizen. Ondanks de zeer vroege bewoning van deze plek, is er toch geen naam in gebruik. <br/>
 
De intentie heeft voorgezeten hier één  der alleroudste namen voor Wijnbergen te plaatsen. In de archieven van de [[Gemeente Bergh|gemeente]] en vooral in  die van [[Huis Bergh]], komen wij de  volgende namen  tegen: Wimburg in [[1242]], buurschap van Wijnborch  in [[1405]],  Wijborch(en) in [[1450]],  en ook telkens:  Winburg,  Winborch,  Winbers,  Wijmburg, Wijmbergen,  Wijberch,  Wieburg, .<br/>
 
Wij lichten die naam eruit die het meest op de tegenwoordige lijkt, n.l. Winberg en zouden willen adviseren: ''Winbergerwijk''. <br/>
 
Op te merken valt dat enkele historici in deze omgeving, zo dicht bij de [[Tol in Wijnbergen|Oude Tol]], de oorsprong van  Wijnbergen zoeken. Zelfs poogt men een vroegere burcht hier te plaatsen, doch het resultaat van dit opsporingswerk is nog in genen dele bevredigend."
 
  
Aanwonenden:
+
Toen het ''Rapport  over de straatnaamgeving in Wijnbergen'' op 5 januari [[1970]] door [[Kremer, Hendrikus Theodorus|archivaris 'meester' Kremer]] werd opgemaakt, stelde hij voor de weg  ''Winbergerwijk'' te noemen.
 +
:"Is men een dertig meter op de [[Oude Doetinchemseweg Wijnbergen|Oude Doetinchemseweg]], dan gaat bij de huisnummers 60 en 62 een binnenweg zuiver westwaarts, die zich spoedig met een scherpe hoek noordwaarts wendt en dan weer uitkomt  op de Oude Doetinchemseweg. Wij vinden aan de beide benen  van deze driehoek een zevental huizen. Ondanks de zeer vroege bewoning van deze plek, is er toch geen naam in gebruik.
 +
:De intentie heeft voorgezeten hier één der alleroudste namen voor Wijnbergen te plaatsen. In de archieven van de [[Gemeente Bergh|gemeente]] en vooral in die van [[Huis Bergh]], komen wij de volgende namen tegen: Wimburg in [[1242]], buurschap van Wijnborch in [[1405]], Wijborch(en) in [[1450]], en ook telkens: Winburg, Winborch, Winbers, Wijmburg, Wijmbergen, Wijberch, Wieburg.
 +
:Wij lichten die naam eruit die het meest op de tegenwoordige lijkt, n.l. Winberg en zouden willen adviseren: ''Winbergerwijk''.
 +
:Op te merken valt dat enkele historici in deze omgeving, zo dicht bij de [[Tol in Wijnbergen|Oude Tol]], de oorsprong van Wijnbergen zoeken. Zelfs poogt men een vroegere burcht hier te plaatsen, doch het resultaat van dit opsporingswerk is nog in genen dele bevredigend."
 +
 
 +
Aanwonenden in 1970:
 
*Holleman, Ant. uit [[Wehl]] (nummer  59)
 
*Holleman, Ant. uit [[Wehl]] (nummer  59)
 
*Ebbers, Lucas en Theod. (nummer 60)
 
*Ebbers, Lucas en Theod. (nummer 60)
*Spliethof en Huijink
+
*Spliethof en Huijink (nummer 64)
 
*Römer
 
*Römer
*Nuij
+
*Nuij, Hendrik en  Broer Ter Linden; voorh Gerh Reumer (nummer 65)
*Sesink (boerderij)
+
*Sesink of Sessink (boerderij)
 
*... (nieuw)
 
*... (nieuw)
*Brugman
+
*Brugman, Johannes (nummer 63)
  
{{Onderwerp|Straten|Wijnbergen}}
+
[[Categorie:Straten Wijnbergen]] [[Categorie:Verdwenen straten]]

Huidige versie van 26 jun 2016 om 07:36

De Winborch was een straat in het deel van Wijnbergen dat in 1984 is overgegaan naar de gemeente Doetinchem. Sindsdien is de straat verdwenen ten behoeve van een nieuw industrieterrein. Winborch is een oude variant van de plaatsnaam Wijnbergen.

Toen het Rapport over de straatnaamgeving in Wijnbergen op 5 januari 1970 door archivaris 'meester' Kremer werd opgemaakt, stelde hij voor de weg Winbergerwijk te noemen.

"Is men een dertig meter op de Oude Doetinchemseweg, dan gaat bij de huisnummers 60 en 62 een binnenweg zuiver westwaarts, die zich spoedig met een scherpe hoek noordwaarts wendt en dan weer uitkomt op de Oude Doetinchemseweg. Wij vinden aan de beide benen van deze driehoek een zevental huizen. Ondanks de zeer vroege bewoning van deze plek, is er toch geen naam in gebruik.
De intentie heeft voorgezeten hier één der alleroudste namen voor Wijnbergen te plaatsen. In de archieven van de gemeente en vooral in die van Huis Bergh, komen wij de volgende namen tegen: Wimburg in 1242, buurschap van Wijnborch in 1405, Wijborch(en) in 1450, en ook telkens: Winburg, Winborch, Winbers, Wijmburg, Wijmbergen, Wijberch, Wieburg.
Wij lichten die naam eruit die het meest op de tegenwoordige lijkt, n.l. Winberg en zouden willen adviseren: Winbergerwijk.
Op te merken valt dat enkele historici in deze omgeving, zo dicht bij de Oude Tol, de oorsprong van Wijnbergen zoeken. Zelfs poogt men een vroegere burcht hier te plaatsen, doch het resultaat van dit opsporingswerk is nog in genen dele bevredigend."

Aanwonenden in 1970:

  • Holleman, Ant. uit Wehl (nummer 59)
  • Ebbers, Lucas en Theod. (nummer 60)
  • Spliethof en Huijink (nummer 64)
  • Römer
  • Nuij, Hendrik en Broer Ter Linden; voorh Gerh Reumer (nummer 65)
  • Sesink of Sessink (boerderij)
  • ... (nieuw)
  • Brugman, Johannes (nummer 63)