Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Vermeulen, Joanna Theresia Hubertina: verschil tussen versies

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
k
k (redactie)
 
(7 tussenliggende versies door 2 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
'''J. Th. H. Vermeulen''' werd geboren in [[Beek]] op 15 januari [[1917]] en overleed in [[Zevenaar]] op 23 mei [[2010]].
+
'''Joanna Theresia Hubertina (Jo) Vermeulen''' was [[Onderwijzers|onderwijzeres]]. Zij werd op 15 januari [[1917]] geboren in [[Beek]] en overleed in [[Zevenaar]] op 23 mei [[2010]]. Zij was het vierde kind in het gezin van [[Vermeulen, Hendricus Joannes Alphonsus Hubertus|meester Henri Vermeulen]], een gerespecteerd inwoner van Beek. Zij is ongehuwd gebleven en altijd thuis blijven wonen. Daar heeft zij haar vader tot aan zijn dood bijgestaan; de laatste jaren verpleegd.
Zij was het vierde kind in het gezin van [[Vermeulen, Hendricus Joannes Alphonsus Hubertus|Meester Henri Vermeulen]], een gerespecteerd inwoner van Beek ([[Gemeente Montferland|Gem. Montferland]]). Mevrouw Vermeulen is ongehuwd gebleven.
 
  
Jo studeerde, na de Lagere School (waar zij voor een groot deel door haar vader in ''lezen en schrijven en andere nuttige vakken'' werd opgeleid) voor onderwijzeres in Echt. Zij verbleef daar ''intern'' aan de `Echter Kweek', waar zij in juni [[1936]] haar onderwijzersdiploma behaalde. Vier jaar heeft zij gewerkt (middels 14 x een tijdelijke aanstelling/vervanging {de eerste van 30-11-1936 tot 24-12-1936} gedurende de moeilijke jaren dertig) in [[Kilder]], waarna op 1 juni 1940 de vaste aanstelling volgde in [[Loerbeek]]. Hier heeft zij tot haar pensionering in [[1977]] opeenvolgende generaties kinderen de eerste beginselen van taal en rekenen bijgebracht.
+
Jo studeerde, na de [[Sint Martinusschool (Beek)‎|lagere school]] (waar zij voor een groot deel door haar vader in ''lezen en schrijven en andere nuttige vakken'' werd opgeleid) voor onderwijzeres in Echt. Zij verbleef daar intern aan de "Echter Kweek", waar zij in juni [[1936]] haar onderwijzersdiploma behaalde.  
 +
 
 +
De eerste vier jaar van haar loopbaan heeft zij gewerkt aan de [[Laetare-basisschool|lagere school]] in [[Kilder]]. Dit was geen vaste baan, maar een aaneenschakeling van veertien tijdelijke aanstellingen; de eerste van 30 november tot 24 december 1936. Op 1 juni [[1940]] volgde een vaste aanstelling aan de [[Sint Martinusschool (Loerbeek)|lagere school]] in [[Loerbeek]]. Hier heeft zij tot haar pensionering in [[1977]] opeenvolgende generaties kinderen de eerste beginselen van taal en rekenen bijgebracht.
 
   
 
   
Als ontspanning koos zij voor haar piano, waarop zij tot op hoge leeftijd de bladmuziek omzette in klanken, die door een ieder werden gewaardeerd. Verder was zij een trouw bezoekster van de uitvoeringen van het Gelders Orkest in [[Arnhem]] en niet te vergeten haar reizen door Europa en in het bijzonder naar de Kanisius Schwestern in Fribourg.
+
Als ontspanning koos zij voor haar piano, waarop zij tot op hoge leeftijd de bladmuziek omzette in klanken, die door eenieder werden gewaardeerd. Verder was zij een trouw bezoekster van de uitvoeringen van het Gelders Orkest in [[Arnhem]]. Ook was zij graag op ontdekking, eerst door de [[Liemers]] per fiets. Weer later werd per trein, boot en auto langs alle belangrijke bezienswaardigheden van ons land en Europa gereisd. In [[1946]] was zij in Wales. Op latere leeftijd koos zij jaarlijks voor een rustiger verblijf bij de Kanisius Schwestern in Fribourg, Zwitserland.
 +
 
 +
In haar –niet bewaard gebleven– persoonlijke zwart-witfotocollectie was goed te volgen hoe en waar Jo haar indrukken opdeed, die ze vervolgens verwerkte in de aardrijkskundeles aan "haar kinderen".  
  
Medio 2006 heeft Jo, na eerdere kleinere schenkingen, het grootste deel van het familiearchief overgedragen aan het Liemers Museum in Zevenaar. Hier is de Collectie Vermeulen inmiddels onder die naam bekend. De collectie bestaat o.a. uit streekgebonden boeken, handgeschreven teksten van publicaties (verhalen) in pers en boek, notities over de streektaal van de Liemers, persoonlijke documenten en -correspondentie. Een belangrijk onderdeel vormt de verzameling foto's, die een goede inkijk geeft in het einde van de negentiende- en de eerste helft van de twintigste eeuw. De foto's (waaronder veel klasse/school-foto's) bevinden zich nog in de fase van inventarisatie en beschrijving. Maar in overleg met het Museum is de Collectie Vermeulen te raadplegen.
+
Medio [[2006]] heeft Jo, na eerdere kleinere schenkingen, het grootste deel van het familiearchief overgedragen aan het [[Liemers Museum]] in Zevenaar. Hier is de Collectie Vermeulen inmiddels onder die naam bekend. De collectie bestaat onder meer uit streekgebonden boeken, handgeschreven teksten van publicaties (verhalen) in de pers en in boekvorm, notities over de streektaal van de Liemers, persoonlijke documenten en correspondentie. Een belangrijk onderdeel vormt de verzameling foto's, die een goede inkijk geeft in het einde van de [[:Categorie:Jaartallen 1800-1899|negentiende]] en de eerste helft van de [[:Categorie:Jaartallen 1900-1999|twintigste eeuw]]. De foto's (waaronder veel klassen- en schoolfoto's) zijn inmiddels geïnventariseerd en beschreven. In overleg met het Museum is de Collectie Vermeulen te raadplegen.
  
Toen de jaren voortschreden en zij zich vestigde in de Pelgromhof in Zevenaar bleef ook daar haar belangstelling voor familie en vrienden groot. Bovendien bleef zij via het dagblad ''de Gelderlander'', radio, TV en telefoon op de hoogte van alles wat er in de nabije en verre wereld omging. Kortom zij was nog zeer betrokken en een bron van wijsheid voor diegenen, die haar bezochten.
+
Toen de jaren voortschreden en zij zich vestigde in de Pelgromhof in Zevenaar bleef ook daar haar belangstelling voor familie en vrienden groot. Bovendien bleef zij via het dagblad [[Gelderlander|De Gelderlander]], radio, tv en telefoon op de hoogte van alles wat er in de nabije en verre wereld omging. Kortom, zij was nog zeer betrokken en een bron van wijsheid voor diegenen die haar bezochten.
  
Op 27 mei 2010 is in Beek door een grote schare familie, bekenden en oud-leerlingen (..van '''Juffrouw Vermeulen''') afscheid genomen van deze bijzondere vrouw.
+
Op 27 mei 2010 heeft in Beek een grote schare familie, bekenden en oud-leerlingen van ''Juffrouw Vermeulen'' afscheid genomen van deze bijzondere vrouw.
  
 
== Bronnen ==
 
== Bronnen ==
*'''De Echter Kweek''', uitgave februari [[1984]]
+
*''De Echter Kweek'', uitgave februari [[1984]]
 
*Collectie Vermeulen (Liemers Museum)
 
*Collectie Vermeulen (Liemers Museum)
*'''Liemers Museum Nieuws''', Nummer 1, maart [[2007]] blz. 4 - 7
+
*''Liemers Museum Nieuws'', nummer 1, maart [[2007]] blz. 4–7
 
* ABP Heerlen
 
* ABP Heerlen
  
{{Onderwerp|Personen|Onderwijzers}}
+
[[Categorie:Vermeulen]] [[Categorie:Onderwijzers Kilder]] [[Categorie:Onderwijzers Loerbeek]]

Huidige versie van 11 mrt 2024 om 07:37

Joanna Theresia Hubertina (Jo) Vermeulen was onderwijzeres. Zij werd op 15 januari 1917 geboren in Beek en overleed in Zevenaar op 23 mei 2010. Zij was het vierde kind in het gezin van meester Henri Vermeulen, een gerespecteerd inwoner van Beek. Zij is ongehuwd gebleven en altijd thuis blijven wonen. Daar heeft zij haar vader tot aan zijn dood bijgestaan; de laatste jaren verpleegd.

Jo studeerde, na de lagere school (waar zij voor een groot deel door haar vader in lezen en schrijven en andere nuttige vakken werd opgeleid) voor onderwijzeres in Echt. Zij verbleef daar intern aan de "Echter Kweek", waar zij in juni 1936 haar onderwijzersdiploma behaalde.

De eerste vier jaar van haar loopbaan heeft zij gewerkt aan de lagere school in Kilder. Dit was geen vaste baan, maar een aaneenschakeling van veertien tijdelijke aanstellingen; de eerste van 30 november tot 24 december 1936. Op 1 juni 1940 volgde een vaste aanstelling aan de lagere school in Loerbeek. Hier heeft zij tot haar pensionering in 1977 opeenvolgende generaties kinderen de eerste beginselen van taal en rekenen bijgebracht.

Als ontspanning koos zij voor haar piano, waarop zij tot op hoge leeftijd de bladmuziek omzette in klanken, die door eenieder werden gewaardeerd. Verder was zij een trouw bezoekster van de uitvoeringen van het Gelders Orkest in Arnhem. Ook was zij graag op ontdekking, eerst door de Liemers per fiets. Weer later werd per trein, boot en auto langs alle belangrijke bezienswaardigheden van ons land en Europa gereisd. In 1946 was zij in Wales. Op latere leeftijd koos zij jaarlijks voor een rustiger verblijf bij de Kanisius Schwestern in Fribourg, Zwitserland.

In haar –niet bewaard gebleven– persoonlijke zwart-witfotocollectie was goed te volgen hoe en waar Jo haar indrukken opdeed, die ze vervolgens verwerkte in de aardrijkskundeles aan "haar kinderen".

Medio 2006 heeft Jo, na eerdere kleinere schenkingen, het grootste deel van het familiearchief overgedragen aan het Liemers Museum in Zevenaar. Hier is de Collectie Vermeulen inmiddels onder die naam bekend. De collectie bestaat onder meer uit streekgebonden boeken, handgeschreven teksten van publicaties (verhalen) in de pers en in boekvorm, notities over de streektaal van de Liemers, persoonlijke documenten en correspondentie. Een belangrijk onderdeel vormt de verzameling foto's, die een goede inkijk geeft in het einde van de negentiende en de eerste helft van de twintigste eeuw. De foto's (waaronder veel klassen- en schoolfoto's) zijn inmiddels geïnventariseerd en beschreven. In overleg met het Museum is de Collectie Vermeulen te raadplegen.

Toen de jaren voortschreden en zij zich vestigde in de Pelgromhof in Zevenaar bleef ook daar haar belangstelling voor familie en vrienden groot. Bovendien bleef zij via het dagblad De Gelderlander, radio, tv en telefoon op de hoogte van alles wat er in de nabije en verre wereld omging. Kortom, zij was nog zeer betrokken en een bron van wijsheid voor diegenen die haar bezochten.

Op 27 mei 2010 heeft in Beek een grote schare familie, bekenden en oud-leerlingen van Juffrouw Vermeulen afscheid genomen van deze bijzondere vrouw.

Bronnen

  • De Echter Kweek, uitgave februari 1984
  • Collectie Vermeulen (Liemers Museum)
  • Liemers Museum Nieuws, nummer 1, maart 2007 blz. 4–7
  • ABP Heerlen