Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Liemers Museum

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Het Liemers Museum is een streekmuseum, dat het verhaal van de Liemers en haar bewoners vertelt.

Het gebied de Liemers ligt tussen de Rijn, IJssel, Oude-IJssel en de Duitse grens. De volgende (grotere) plaatsen liggen in het gebied: Angerlo, Beek, Didam, Duiven, 's-Heerenberg, Herwen, Aerdt, Lobith, Tolkamer, Spijk, Westervoort, Zeddam, Zevenaar en zelfs Ulft en Gendringen kunnen tot het gebied worden gerekend.

De geïsoleerde ligging tussen de rivieren had een eigen ontwikkeling tot gevolg. De streek onderscheidt zich daardoor van de Achterhoek/Graafschap, Arnhem en Veluwe en zelfs van de Betuwe die ten zuiden van de Rijn ligt. Dat gevoel van ‘anders zijn’ heeft, na een lange periode van voorbereiding, in 1979 geleid tot de oprichting van het Liemers Museum in Zevenaar.

Onderwijzers in de Liemers

Tentoonstelling 2 oktober t/m 27 november 2011

De tentoonstelling gaat over overleden onderwijzers (kleuter- en basisschool) uit de Liemers, die wat voor de streek betekend hebben en werk hebben achtergelaten. Zoals de heer Vermeulen (Beek), de heer Van Dalen (Westervoort), de heer Tinneveld (Didam) en de heer Scholten (Lobith). In het begin van de tentoonstelling wordt het belang van de onderwijzers in het algemeen duidelijk gemaakt. Hierbij zullen een aantal mannen en vrouwen genoemd worden die belangrijk waren maar geen werk hebben achtergelaten.

Dialectwand

Het Liemers Museum in Zevenaar gaat meer doen met de Liemerse streektaal. In het nieuwe museum aan de Kerkstraat komt een dialectwand en er volgen dialectavonden met oudheidkundige verenigingen.

In de koffiekamer daagt het museum de bezoekers straks uit om eens lekker ‘plat te praoten’.

Het Liemers dialect toevoegen aan het werkterrein van het museum is al een oude wens, zegt directeur Ingrid Mens. De gelegenheid doet zich voor nu deze zomer het nieuwe museum aan de Kerkstraat open gaat.

Besloten is om te beginnen met een dialectwand, maar het streven is om ook een ‘wetenschappelijk’ tintje aan het project te geven. Dat gaat gebeuren door uitgesproken woorden en zinnen in het Liemers dialect op te nemen, af te spelen en te bewaren voor het nageslacht. Daarvoor volgt een samenwerking met het Staring Instituut in Doetinchem.

Voor de opnameapparatuur zijn enkele duizenden euro’s nodig. Inmiddels is subsidie aangevraagd en loopt er een inzamelingsactie rond de officiële opening van het vernieuwde museum op zondag 13 juni.

Het verdwenen verleden van Kilder

In het Liemers Museum te Zevenaar was van 3 oktober tot en met 14 november 2010 de tentoonstelling ‘Het verdwenen Verleden van Kilder’ te zien.

In de tentoonstelling zijn oude foto’s te zien van Kilder, vergroot op A4 formaat. De foto’s dateren van het begin 1900 tot en met 1965. Beelden van verdwenen gebouwen en zelfs hele straatgezichten, maar ook groepsportretten uit lang vervlogen tijden en gebeurtenissen die reeds lang tot het verleden behoren, geven een beeld van deze plaats. Er worden onder andere foto’s getoond van molen de Rembrandt, kerk Sint Jan de Doper, het hagelkruis en van schutterij Sint Jan.
De tentoonstelling is samengesteld uit foto’s uit de collectie van diverse mensen waaronder de heer H. Elshof uit Kilder, de heer H. Harmsen uit Stokkum en mevrouw T. Jansen uit Kilder, die zij speciaal voor deze tentoonstelling beschikbaar hebben gesteld. Ook wordt er een film getoond van Kilder eind vijftiger jaren. Naast de foto’s en de film worden er ook voorwerpen getoond afkomstig van Schutterij Sint Jan en van de kerk Sint Jan de Doper. Vooral voor (oud)-inwoners van Kilder is deze tentoonstelling een mooie gelegenheid om nostalgische herinneringen op te halen.

Het museum is open op di t/m zo van 14.00 tot 17.00 uur.
Bezoekadres: Kerkstraat 16, Zevenaar, Tel. 0316-581830

Tentoonstelling ‘Canon van de Liemers en Doesburg’

t/m 23 januari 2011 is in het Liemers Museum te Zevenaar de tentoonstelling`Canon van de Liemers en Doesburg`te zien. Van januari tot maart 2010 publiceerde De Gelderlander een tiendelige canon van de Liemers. Een canon is een bundeling van beschrijvingen of uitbeeldingen van gebeurtenissen, objecten en personen die voor een bepaalde landstreek of gebied van bijzondere betekenis zijn geweest. Geen afgesloten geheel van historisch vastgelegde feiten, maar de weergave van allerlei zaken die belangrijk zijn voor het gebied. De canon uit De Gelderlander was per plaats geordend, beginnend met Didam en eindigend met Herwen en Aerdt. De tentoonstelling “Canon van de Liemers en Doesburg” is gebaseerd op die canon, maar nu gecombineerd met voorwerpen, foto’s en veel filmbeelden uit de collecties van het Liemers Museum en het Streekarchivariaat De Liemers en Doesburg. In deze tentoonstelling zijnde canonvensters echter niet per plaats maar per thema geordend. Is dit nu dé canon van de Liemers? Of ontbreken er nog zaken? Die vraag legt het museum graag voor aan zijn bezoekers. Want wat de belangrijkste zaken en mensen waren uit de geschiedenis van onze streek, dat is iets om samen te bepalen. Openingstijden: di t/m zo van 14.00-17.00 uur. Een tentoonstelling over Oorlog/Religie/Overheid/Rampen/Cultuur/Welzijn/ Infrastructuur/Industrie. De tentoonstelling is tot stand gekomen i.s.m. `De Gelderlander` en Streekarchivariaat `De Liemers en Doesburg`.

Het museum is open op di t/m zo van 14.00 – 17.00 uur. Bezoekadres: Kerkstraat 16, Zevenaar. Gesloten 1ste Kerstdag en nieuwjaarsdag. Tel. 0316-581830

Bron

Gelderlander editie Liemers i.z. 'Dialectwand'

Externe link