Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Gelderlander

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Dagblad De Gelderlander was in het verleden hoofdzakelijk het regionale dagblad voor de katholieken. Andersdenkenden en diegenen die de wil van de pastoor trotseerden, lazen De Graafschapbode, eveneens een regionaal dagblad dat in 19.. als Gelders Dagblad is opgegaan in De Gelderlander. De krant was tot eind 2015 eigendom van krantenconcern Wegener Media en is sinds 2015 in handen van het Belgische mediabedrijf DPG Media. De hoofdredactie is gevestigd in Nijmegen. Het blad is ook in 1848 in Nijmegen ontstaan; eerst verscheen de krant nog twee keer per week, maar vanaf 1874 was het een dagelijkse krant.

Pagina's op Berghapedia

Klik in de linker kolom op de knop <Verwijzingen naar deze pagina> voor een overzicht van pagina's die naar De Gelderlander verwijzen.

Herinneringen van een journalist

Kronyck 134 (Doetinchem): Een Roomse paus

Ton Notten: Toen was mijn krant nog een meneer en heel erg katholiek - herinneringen van een journalist.

Notten dook in zijn geheugen als journalist bij De Gelderlander.

-Chef-redacteur Bert Kerkhoffs werd in 1960 onderscheiden door de 's-Heerenbergse carnavalsvereniging D'Olde Waskupen. "Iedereen wilde de krant, die in de beerput zat te roeren, wel eens lezen. Beerput is wellicht een wat zwaar aangezete betiteling maar er woedde een voortdurende strijd om de macht waarin burgemeester H.A.B. de Leeuw, wethouder Willem Schuurman, directeur gemeentewerken Kampschmidt en hoofdambtenaar Piet van Nispen de hoofdrollen vertolkten."

-Bert Kerkhoffs had nogal wat connecties in pastoorskringen. Schaepman van Wijnbergen, Korrel van Kilder en Jansen van Didam behoorden tot zijn belangrijkste tipgevers.

-Bij belangrijke gebeurtenissen, zoals verkiezingen, gingen de redacteuren 's nachts op pad om inderhaast gemaakte bulletins op te hangen. Zo'n belangrijke gebeurtenis was ook het overlijden van paus Pius XII. Mensen die naar de kerk gingen, troffen op de deur van de kerk het bulletin van De Gelderlander aan. Notten herinnert zich een oud vrouwtje dat naar de vroegmis van zeven uur in de Mattheüskerk in Azewijn wilde. Hij dacht dat het mens wel van streek zou zijn door het overlijden van de Paus. Niks daarvan. "Wi-j kriegt wal weer ne roomsen weer", was haar reactie.

-Correspondent Jan Bergevoet die op De Hoop woonde is ooit bij het verlaten van de Martinuskerk in Wijnbergen aangereden. Daarbij brak jan een been, gelukkig dat van hout. Een van zijn kinderen kreeg opdracht thuis het reservebeen op te gaan halen.

-Andere correspondenten waren Gerrit Körmeling in 's-Heerenberg en Cock Majoor in Kilder.

Bron

Externe link