Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Johanna Catharina Victoria van Montfort-Tettnang: verschil tussen versies

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
(Nieuwe pagina aangemaakt met 'right|200px '''Johanna Catharina Victoria van Montfort-Tettnang''' was van 1719 tot 1724 regentes va…')
 
(observantenklooster)
 
(9 tussenliggende versies door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
 
[[Bestand:Johanna Catharina van Montfort (1678-1759).jpg|right|200px]]
 
[[Bestand:Johanna Catharina van Montfort (1678-1759).jpg|right|200px]]
'''Johanna Catharina Victoria van Montfort-Tettnang''' was van [[1719]] tot [[1724]] regentes van [[Graafschap Bergh|Bergh]] voor haar minderjarige zoon [[Frans Willem van Hohenzollern-Bergh|Frans Willem]]. Voordien was vanaf [[1712]] [[Maria Leopoldina van Oost-Friesland-Rietberg]], oudtante van haar zoon, al regentes geweest.  
+
'''Johanna Catharina Victoria van Montfort-Tettnang''' was van [[1718]] tot [[1724]] regentes van [[Graafschap Bergh|Bergh]] voor haar minderjarige zoon [[Frans Willem van Hohenzollern-Bergh|Frans Willem]]. Voordien was vanaf [[1712]] [[Maria Leopoldina van Oostfriesland-Rietberg]], oudtante van haar zoon, al regentes geweest.  
  
Johanna werd op 9 oktober [[1678]] geboren als dochter van Johan Anton I graaf van Montfort-Tettnang en Maria Victorina gravin van Spaur en Flavon. Op 22 november [[1700]] trouwde zij met Meinrad II vorst van Hohenzollern-Sigmaringen ([[1673]]–[[1715]]). Haar schoonvader Maximiliaan van Hohenzollern-Sigmaringen was getrouwd [[Maria Clara van den Bergh]], een zus van [[Oswald III van den Bergh]], de laatste graaf van Bergh uit het [[Graven Van den Bergh#Huis Van der Leck| Huis Van der Leck]]. De kinderloze Oswald III had in zijn testament bepaald dat zijn rechten moesten overgaan op zijn zusters tweede kleinzoon Frans Willem. Aangezien die bij het overlijden van zijn oudoom in 1712 pas zeven jaar oud was, hebben tot zijn twintigste verjaardag twee regentessen voor hem waargenomen: eerst de weduwe van zijn oudoom en na haar overlijden in 1719 zijn moeder (zijn vader was in 1715 al overleden).
+
Johanna werd op 9 oktober [[1678]] geboren als dochter van Johan Anton I graaf van Montfort-Tettnang en Maria Victorina gravin van Spaur en Flavon. Op 22 november [[1700]] trouwde zij met Meinrad II vorst van Hohenzollern-Sigmaringen ([[1673]]–[[1715]]). Haar schoonvader [[Maximiliaan van Hohenzollern-Sigmaringen]] was getrouwd [[Maria Clara van den Bergh]], een zus van [[Oswald III van den Bergh]], de laatste graaf van Bergh uit het [[Graven Van den Bergh#Huis Van der Leck| Huis Van der Leck]]. De kinderloze Oswald III had in zijn testament bepaald dat zijn [[Heerlijke rechten|rechten]] moesten overgaan op zijn zusters tweede kleinzoon Frans Willem. Aangezien die bij het overlijden van zijn oudoom in 1712 pas zeven jaar oud was, hebben tot zijn twintigste verjaardag twee regentessen voor hem waargenomen: eerst de weduwe van zijn oudoom en na haar overlijden in 1718 zijn moeder (zijn vader was in 1715 al overleden).
  
 
Behalve regentes van Bergh was Johanna van 1715 tot [[1720]] ook regentes van het vorstendom Hohenzollern-Sigmaringen voor haar oudste zoon Joseph Friedrich Ernst.
 
Behalve regentes van Bergh was Johanna van 1715 tot [[1720]] ook regentes van het vorstendom Hohenzollern-Sigmaringen voor haar oudste zoon Joseph Friedrich Ernst.
  
Zij overleed op 26 januari [[1759]] in Sigmaringen op 70-jarige leeftijd.
+
In [[1720]], na de voltooiing van het [[observantenklooster Elten|observantenklooster]] in [[Elten]], gaf zij de gardiaan (de overste van het franciscanenklooster) toestemming om "stenen" die nog in of bij de ruïne van het [[Mons Calvariae|klooster in de Briemer lagen]], over te brengen naar Elten.  Dit op voorwaarde dat de namen die op de stenen stonden, genoteerd werden. Blijkbaar ging het om grafstenen. De betreffende namenlijst is helaas niet bewaard gebleven. Echter, op de tekening die [[Beijer, Jan de|Jan de Beijer]] in [[1736]] – zestien jaar later – van de ruïne maakte, zijn links naast de ruïne nog enkele grafstenen te zien. Zijn niet alle grafstenen overgebracht, of betrof het verzoek van de gardiaan alleen zerken die in de kerk lagen?
 +
 
 +
Gravin Johanna Catharina overleed op 26 januari [[1759]] in [[Sigmaringen]] op 70-jarige leeftijd.
  
 
== Haar kinderen ==
 
== Haar kinderen ==
Regel 14: Regel 16:
 
*Karl Wolfgang ([[1708]]–[[1709]])
 
*Karl Wolfgang ([[1708]]–[[1709]])
 
<br clear=all/>
 
<br clear=all/>
 +
 
== Bronnen ==
 
== Bronnen ==
 
*[[Bergh; Heren, Land en Volk]], blz. 242
 
*[[Bergh; Heren, Land en Volk]], blz. 242
 
*[http://de.wikipedia.org Duitse Wikipedia]
 
*[http://de.wikipedia.org Duitse Wikipedia]
 
*[http://www.guide2womenleaders.com World Guide to Women in Leadership]
 
*[http://www.guide2womenleaders.com World Guide to Women in Leadership]
 +
*[[Old Ni-js 112|Old Nijs nr. 112]], blz. 13
  
{{Onderwerp|Graven Van den Bergh}}
+
[[Categorie:Graven van den Bergh|Montfort]] [[Categorie:Huis Hohenzollern-Bergh|Montfort]] [[Categorie:Gravenportretten|Montfort]]

Huidige versie van 7 aug 2022 om 11:09

Johanna Catharina van Montfort (1678-1759).jpg

Johanna Catharina Victoria van Montfort-Tettnang was van 1718 tot 1724 regentes van Bergh voor haar minderjarige zoon Frans Willem. Voordien was vanaf 1712 Maria Leopoldina van Oostfriesland-Rietberg, oudtante van haar zoon, al regentes geweest.

Johanna werd op 9 oktober 1678 geboren als dochter van Johan Anton I graaf van Montfort-Tettnang en Maria Victorina gravin van Spaur en Flavon. Op 22 november 1700 trouwde zij met Meinrad II vorst van Hohenzollern-Sigmaringen (16731715). Haar schoonvader Maximiliaan van Hohenzollern-Sigmaringen was getrouwd Maria Clara van den Bergh, een zus van Oswald III van den Bergh, de laatste graaf van Bergh uit het Huis Van der Leck. De kinderloze Oswald III had in zijn testament bepaald dat zijn rechten moesten overgaan op zijn zusters tweede kleinzoon Frans Willem. Aangezien die bij het overlijden van zijn oudoom in 1712 pas zeven jaar oud was, hebben tot zijn twintigste verjaardag twee regentessen voor hem waargenomen: eerst de weduwe van zijn oudoom en na haar overlijden in 1718 zijn moeder (zijn vader was in 1715 al overleden).

Behalve regentes van Bergh was Johanna van 1715 tot 1720 ook regentes van het vorstendom Hohenzollern-Sigmaringen voor haar oudste zoon Joseph Friedrich Ernst.

In 1720, na de voltooiing van het observantenklooster in Elten, gaf zij de gardiaan (de overste van het franciscanenklooster) toestemming om "stenen" die nog in of bij de ruïne van het klooster in de Briemer lagen, over te brengen naar Elten. Dit op voorwaarde dat de namen die op de stenen stonden, genoteerd werden. Blijkbaar ging het om grafstenen. De betreffende namenlijst is helaas niet bewaard gebleven. Echter, op de tekening die Jan de Beijer in 1736 – zestien jaar later – van de ruïne maakte, zijn links naast de ruïne nog enkele grafstenen te zien. Zijn niet alle grafstenen overgebracht, of betrof het verzoek van de gardiaan alleen zerken die in de kerk lagen?

Gravin Johanna Catharina overleed op 26 januari 1759 in Sigmaringen op 70-jarige leeftijd.

Haar kinderen


Bronnen