Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Hesseling, Hendrikus Bernardus: verschil tussen versies

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
k (cat)
(Aanvulling Nationaal Archief)
 
(Een tussenliggende versie door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
'''Hendrikus Bernardus Hesseling''' werd geboren te [[Lengel]] op 24 april [[1918]]. Hij woonde er op huisnummer. Op 22 mei [[1943]] werd hij uitgeschreven naar [[Emmerik]]. Er zijn geen gegevens over zijn overlijden bekend.  
+
'''Hendrikus Bernardus Hesseling''' is een [[Nederlandse oorlogsslachtoffers WO II|oorlogsslachtoffer]]. Hij werd op 24 april [[1918]] geboren in [[Lengel]] als zoon van Johannes Theodorus Hesseling en Hendrina Tomassen. Op 22 mei [[1943]] werd hij uitgeschreven naar [[Emmerik]].  
  
Zijn naam staat vermeld op het [[Oorlogsmonument Lengel|oorlogsmonument in Lengel]].  
+
Onder de naam Heinrich Hesseling werd hij van 6 tot 15 augustus [[1942]] verpleegd in het ''Maria-Johanna-Hospital'' in [[Rees]]. Als zijn woonplaats werd vermeld Esserden 55. Esserden is nu een stadsdeel van Rees.
 +
 
 +
Op 2 juni 1943 trouwde hij in Rees met Emma Maria Wenneker, geboren op 26 november [[1919]] in Esserden als dochter van Arend Jan Wenneker en Bernhardina Elisabeth van Alst.
 +
 
 +
In de [[Tweede Wereldoorlog]] raakte Hesseling vermist. Over zijn lot is tot op heden niets bekend. Bij de ''International Tracing Service'' (sinds [[2019]] de ''Arolsen Archives''), die na de oorlog door de geallieerden is opgezet, zijn in de jaren [[1948]]–[[1952]] in totaal 72 documenten verzameld in verband met de zoektocht naar hem. Tot op heden kon over zijn lot echter niets naders achterhaald worden.
 +
 
 +
Hoewel er over Hesselings doodsoorzaak geen gegevens bekend zijn, staat zijn naam vermeld op het [[Oorlogsmonument Lengel|oorlogsmonument in Lengel]]. Hij staat ook in het slachtofferregister van de Oorlogsgravenstichting.
 +
 
 +
Zijn vrouw verhuisde in [[1946]] naar [[gemeente Bergh|Bergh]], waar zij op 11 mei [[1958]] hertrouwde met haar zwager Johannes Theodorus Hesseling ([[1929]]–[[1996]]). Haar eerste huwelijk werd voordien ontbonden, wat erop neerkomt dat Hesseling dood is verklaard. Zij overleed in [[Doetinchem]] op 14 december [[1998]], 79 jaar oud.
 +
 
 +
== Bronnen ==
 +
*[http://www.archieven.nl Archieven.nl]
 +
*[https://www.genealogieonline.nl Genealogieonline]
 +
*[https://www.nationaalarchief.nl Nationaal Archief], 2.19.323 Inventaris van het archief van het Nederlandse Rode Kruis - Arbeidsinzet
 +
*[https://oorlogsgravenstichting.nl Oorlogsgravenstichting]
 +
*[https://collections.arolsen-archives.org AROLSEN Archives], ''Such- und Bescheinigungsvorgang Nr. 23.400''
 +
*[https://www.online-familieberichten.nl Online-familieberichten]
  
 
[[Categorie:Burgerslachtoffers oorlogsgeweld]] [[Categorie:Oorlogsmonumenten Lengel]]
 
[[Categorie:Burgerslachtoffers oorlogsgeweld]] [[Categorie:Oorlogsmonumenten Lengel]]

Huidige versie van 10 mei 2025 om 09:26

Hendrikus Bernardus Hesseling is een oorlogsslachtoffer. Hij werd op 24 april 1918 geboren in Lengel als zoon van Johannes Theodorus Hesseling en Hendrina Tomassen. Op 22 mei 1943 werd hij uitgeschreven naar Emmerik.

Onder de naam Heinrich Hesseling werd hij van 6 tot 15 augustus 1942 verpleegd in het Maria-Johanna-Hospital in Rees. Als zijn woonplaats werd vermeld Esserden 55. Esserden is nu een stadsdeel van Rees.

Op 2 juni 1943 trouwde hij in Rees met Emma Maria Wenneker, geboren op 26 november 1919 in Esserden als dochter van Arend Jan Wenneker en Bernhardina Elisabeth van Alst.

In de Tweede Wereldoorlog raakte Hesseling vermist. Over zijn lot is tot op heden niets bekend. Bij de International Tracing Service (sinds 2019 de Arolsen Archives), die na de oorlog door de geallieerden is opgezet, zijn in de jaren 19481952 in totaal 72 documenten verzameld in verband met de zoektocht naar hem. Tot op heden kon over zijn lot echter niets naders achterhaald worden.

Hoewel er over Hesselings doodsoorzaak geen gegevens bekend zijn, staat zijn naam vermeld op het oorlogsmonument in Lengel. Hij staat ook in het slachtofferregister van de Oorlogsgravenstichting.

Zijn vrouw verhuisde in 1946 naar Bergh, waar zij op 11 mei 1958 hertrouwde met haar zwager Johannes Theodorus Hesseling (19291996). Haar eerste huwelijk werd voordien ontbonden, wat erop neerkomt dat Hesseling dood is verklaard. Zij overleed in Doetinchem op 14 december 1998, 79 jaar oud.

Bronnen