Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Straus, Joseph (1915): verschil tussen versies

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
(Nadere gegevens Nederlands-Indië, Wim Berntsen toegevoegd)
(meer Indië toegevoegd)
Regel 6: Regel 6:
  
 
== Nederlands-Indië ==
 
== Nederlands-Indië ==
Joseph bleef in militaire dienst en vertrok in [[1946]] na een opleiding in Engeland voor vier jaar naar Nederlands-Indië, waar hij functies heeft vervuld bij de Luchtdoelartilleriegroep Militaire Luchtvaart (Lua Gp. ML). De Lua Gp. ML bestond uit zes batterijen van elk 43 man en zes luchtdoelkanonnen, die in Indië waren gevormd door reorganisatie van het 1e Regiment lichte Luchtdoelartillerie (1 R lt Lua) van de Koninklijke Landmacht. De drie afdelingen van dit regiment waren in de herfst van [[1946]] afzonderlijk in Indië aangekomen. Slechts een deel van het personeel kreeg een plaats in de Lua Gp. ML, de rest werd over andere eenheden verdeeld. De zes batterijen werden verdeeld over de zes belangrijkste vliegvelden op Java en Sumatra om deze te beveiligen tegen (lucht)aanvallen van Indonesische opstandelingen.
+
Joseph bleef in militaire dienst en vertrok in [[1946]] na een opleiding in Engeland als kapitein naar Nederlands-Indië met het 1e Regiment lichte Luchtdoelartillerie (1 R lt Lua) van de Koninklijke Landmacht. De drie afdelingen van dit regiment zijn in de herfst van 1946 afzonderlijk in Indië aangekomen. Vermoedelijk behoorde Joseph tot de 2e Afdeling, die op 15 november 1946 met de Indrapoera in Tandjong Priok afmeerde.  
  
Joseph (kapitein Straus) kreeg het commando over de 1e batterij van de Lua Gp. ML, die op het vliegveld Kemajoran bij Batavia gelegerd was. Wanneer hij daar is aangekomen, is onduidelijk. Vermoedelijk behoorde hij bij de 2e Afdeling van het opgeheven 1 R lt Lua, die op 15 november  [[1946]] met de ''Indrapoera'' in Indië was aangekomen. Als snel kreeg een andere officier het commando over de batterij en werd Joseph overgeplaatst naar het Hoofdkwartier van de Militaire Luchtvaart. Daar maakte hij promotie en werd commandant van de gehele Lua Gp. ML en tevens chef van de Veiligheidsdienst van de ML.
+
Door een reorganisatie van de Luchtdoelartillerie de vlak na aankomst werd doorgevoerd, kwam Joseph bij de Militaire Luchtvaart van het [[KNIL-militairen|KNIL]] (ML-KNIL) terecht, de luchtmacht van het KNIL. Dit was dus geen zelfstandig krijgsmachtonderdeel. Aan de ML werd nu toegevoegd de Luchtdoelartilleriegroep Militaire Luchtvaart (Lua Gp. ML), die bij de reorganisatie was ontstaan uit een deel van het personeel van 1 R lt Lua; de rest was over andere eenheden verdeeld. De Lua Gp. ML bestond uit zes batterijen van elk 43 man, die de zes belangrijkste vliegvelden op Java en Sumatra moesten beveiligen tegen luchtaanvallen van Indonesische opstandelingen. Hoewel die over een beperkt aantal vliegtuigen beschikten, hebben zij nooit een luchtaanval ondernomen.
 +
 
 +
Ter bescherming van de vliegbases tegen grondaanvallen waren er de Luchtvaarttroepen (LVT). Die bestonden uit infanteristen van de Koninklijke Landmacht. Zij voerden bewakings- en patrouillediensten uit in en om de vliegbases.
 +
 
 +
Joseph kreeg het commando over de 1e batterij van de Lua Gp. ML, die op het vliegveld Kemajoran bij Batavia gelegerd was. Als snel nam een andere officier het commando over en werd Joseph overgeplaatst naar het Hoofdkwartier van de Militaire Luchtvaart (HKML) in Batavia. Daar maakte hij promotie en werd commandant van de gehele Lua Gp. ML. Daarnaast werd hij tot chef Veiligheidsdienst ML (CVD) benoemd, omdat hij zich in de beginperiode op Kemajoran, dat toen nog door vijandelijk gebied werd omgeven, met alle aspecten van de verdediging en beveiliging van het vliegveld had beziggehouden. Medio [[1948]] werd hij bovendien chef Bewaking Vliegbases (CBV). Uit hoofde van zijn drie functies had hij met elk van bovengenoemde onderdelen te maken: ML, Lua en LVT.
 +
 
 +
Op initiatief van Joseph werd per 1 november 1948 de dienst Luchtvaartpolitie (''Air Force Police'') gevormd, waarvan hij zelf de chef werd. Dit was een samenvoeging van twee diensten wier werk vaak overlapte, namelijk de Vliegbasispolitie, belast met recherchewerk op de vliegbases, en de Inlichtingendienst ML, belast met het vergaren van de nodige gegevens uit de omgeving van de vliegbases. De Luchtvaartpolitie, een soort geheime dienst, heeft er belangrijk toe bijgedragen dat de veiligheid van de vliegvelden tot het vertrek der Nederlanders in [[1950]], gewaarborgd kon worden.
 +
 
 +
Ook de Lua en de LVT hebben uiteraard het hunne aan de veiligheid bijdragen. Helaas keken de vliegers en het technisch personeel van de ML nogal neer op met name de soldaten van de LVT. Hiertegen heeft Joseph met een artikel in het luchtmachtblad "De Stuurknuppel" krachtig stelling genomen. Hij wees erop dat de Luchtmacht slechts een ondersteunende taak heeft, waarbij zelfs de mooiste vliegtuigen niet helpen als de infanterie het terrein aan de vijand overlaat.
 +
 
 +
Over zijn ervaringen bij de ML heeft Joseph een drietal artikelen gepubliceerd in het maandblad Militaire Spectator, een vakblad voor legerofficieren:
 +
*Vliegveld bewaking in Nederlandsch-Indië: 1948; 117; 428-430
 +
*De toekomst der vliegveldverdediging in Ned.-Indië: 1949; 118; 148-150
 +
*De Luchtmachtpolitie der Militaire Luchtvaart van het Leger in Indonesië: 1949; 118; 657-659
 +
 
 +
Naast zijn militaire functies was Joseph ook voorzitter van de sportclub van de Militaire Luchtvaart in Batavia. Onder zijn leiding kon de ML een uiterst sterk elftal vormen, bestaande uit leden van de ML, Lua én LVT, dat in de hoogste klasse van de burgercompetitie speelde.
  
 
Joseph kwam in [[1950]] met de rang van majoor terug in Nederland, en werd toen op eigen verzoek uit de dienst ontslagen.
 
Joseph kwam in [[1950]] met de rang van majoor terug in Nederland, en werd toen op eigen verzoek uit de dienst ontslagen.
Regel 24: Regel 39:
 
* Dagboek van Harry Straus in [[Azem van 't Hof tot heden]], blz. 377-378
 
* Dagboek van Harry Straus in [[Azem van 't Hof tot heden]], blz. 377-378
 
* ''Het oude volk; kroniek van joods leven in de Achterhoek, Liemers en het grensgebied'', Hans Kooger, [[Doetinchem]], [[2001]], noot 113
 
* ''Het oude volk; kroniek van joods leven in de Achterhoek, Liemers en het grensgebied'', Hans Kooger, [[Doetinchem]], [[2001]], noot 113
*''De militaire luchtvaart van het KNIL in de na-oorlogse jaren 1945-1950'', O.G. Ward, Houten [[1988]], blz. 219
+
*''De militaire luchtvaart van het KNIL in de na-oorlogse jaren 1945-1950'', O.G. Ward, Houten [[1988]], blz. 215, 216, 218, 219
 +
*''Commando Luchtvaarttroepen: Nederlands-Indië 1947-1950'', W.J.A.M. de Kock, [[1990]], blz. 37, 42, 85, 94, 97
 +
*[http://www.kvbk-cultureelerfgoed.nl/kvbk.html Cultureel Erfgoed van de KVBK]
 +
 
  
 
{{Onderwerp|Joodse gemeenschap in 's-Heerenberg|Tweede Wereldoorlog|Militairen van mei 1940|Deelnemers Politionele Acties|Emigranten}}
 
{{Onderwerp|Joodse gemeenschap in 's-Heerenberg|Tweede Wereldoorlog|Militairen van mei 1940|Deelnemers Politionele Acties|Emigranten}}

Versie van 29 nov 2008 om 14:30

Joseph Straus, geboren op 8 december 1915 als zoon van Benjamin Joseph Straus en Hedwig Levita.

De Tweede Wereldoorlog

In 1938 werd hij beroepsofficier in het Nederlandse leger. Bij de Duitse inval was hij luitenant. In 1942 moest hij zich, net als alle officieren van de voormalige Nederlandse krijgsmacht, melden en werd als krijgsgevangene weggevoerd. Hij zat gevangen in Stanislaw in Polen, maar overleefde de oorlog en kwam in 1945 vrij.

Nederlands-Indië

Joseph bleef in militaire dienst en vertrok in 1946 na een opleiding in Engeland als kapitein naar Nederlands-Indië met het 1e Regiment lichte Luchtdoelartillerie (1 R lt Lua) van de Koninklijke Landmacht. De drie afdelingen van dit regiment zijn in de herfst van 1946 afzonderlijk in Indië aangekomen. Vermoedelijk behoorde Joseph tot de 2e Afdeling, die op 15 november 1946 met de Indrapoera in Tandjong Priok afmeerde.

Door een reorganisatie van de Luchtdoelartillerie de vlak na aankomst werd doorgevoerd, kwam Joseph bij de Militaire Luchtvaart van het KNIL (ML-KNIL) terecht, de luchtmacht van het KNIL. Dit was dus geen zelfstandig krijgsmachtonderdeel. Aan de ML werd nu toegevoegd de Luchtdoelartilleriegroep Militaire Luchtvaart (Lua Gp. ML), die bij de reorganisatie was ontstaan uit een deel van het personeel van 1 R lt Lua; de rest was over andere eenheden verdeeld. De Lua Gp. ML bestond uit zes batterijen van elk 43 man, die de zes belangrijkste vliegvelden op Java en Sumatra moesten beveiligen tegen luchtaanvallen van Indonesische opstandelingen. Hoewel die over een beperkt aantal vliegtuigen beschikten, hebben zij nooit een luchtaanval ondernomen.

Ter bescherming van de vliegbases tegen grondaanvallen waren er de Luchtvaarttroepen (LVT). Die bestonden uit infanteristen van de Koninklijke Landmacht. Zij voerden bewakings- en patrouillediensten uit in en om de vliegbases.

Joseph kreeg het commando over de 1e batterij van de Lua Gp. ML, die op het vliegveld Kemajoran bij Batavia gelegerd was. Als snel nam een andere officier het commando over en werd Joseph overgeplaatst naar het Hoofdkwartier van de Militaire Luchtvaart (HKML) in Batavia. Daar maakte hij promotie en werd commandant van de gehele Lua Gp. ML. Daarnaast werd hij tot chef Veiligheidsdienst ML (CVD) benoemd, omdat hij zich in de beginperiode op Kemajoran, dat toen nog door vijandelijk gebied werd omgeven, met alle aspecten van de verdediging en beveiliging van het vliegveld had beziggehouden. Medio 1948 werd hij bovendien chef Bewaking Vliegbases (CBV). Uit hoofde van zijn drie functies had hij met elk van bovengenoemde onderdelen te maken: ML, Lua en LVT.

Op initiatief van Joseph werd per 1 november 1948 de dienst Luchtvaartpolitie (Air Force Police) gevormd, waarvan hij zelf de chef werd. Dit was een samenvoeging van twee diensten wier werk vaak overlapte, namelijk de Vliegbasispolitie, belast met recherchewerk op de vliegbases, en de Inlichtingendienst ML, belast met het vergaren van de nodige gegevens uit de omgeving van de vliegbases. De Luchtvaartpolitie, een soort geheime dienst, heeft er belangrijk toe bijgedragen dat de veiligheid van de vliegvelden tot het vertrek der Nederlanders in 1950, gewaarborgd kon worden.

Ook de Lua en de LVT hebben uiteraard het hunne aan de veiligheid bijdragen. Helaas keken de vliegers en het technisch personeel van de ML nogal neer op met name de soldaten van de LVT. Hiertegen heeft Joseph met een artikel in het luchtmachtblad "De Stuurknuppel" krachtig stelling genomen. Hij wees erop dat de Luchtmacht slechts een ondersteunende taak heeft, waarbij zelfs de mooiste vliegtuigen niet helpen als de infanterie het terrein aan de vijand overlaat.

Over zijn ervaringen bij de ML heeft Joseph een drietal artikelen gepubliceerd in het maandblad Militaire Spectator, een vakblad voor legerofficieren:

  • Vliegveld bewaking in Nederlandsch-Indië: 1948; 117; 428-430
  • De toekomst der vliegveldverdediging in Ned.-Indië: 1949; 118; 148-150
  • De Luchtmachtpolitie der Militaire Luchtvaart van het Leger in Indonesië: 1949; 118; 657-659

Naast zijn militaire functies was Joseph ook voorzitter van de sportclub van de Militaire Luchtvaart in Batavia. Onder zijn leiding kon de ML een uiterst sterk elftal vormen, bestaande uit leden van de ML, Lua én LVT, dat in de hoogste klasse van de burgercompetitie speelde.

Joseph kwam in 1950 met de rang van majoor terug in Nederland, en werd toen op eigen verzoek uit de dienst ontslagen.

Israël

Joseph emigreerde in 1951 naar Israël, waar hij dienst nam in het Israëlische leger. Hier bereikte hij de rang van luitenant-kolonel.

Joseph leeft nog steeds in Israël. Hij is een broer van Diny, Harry en Betty Straus.

Andere militairen van de Luchtdoelartillerie

Bronnen

  • Harry Straus
  • Dagboek van Harry Straus in Azem van 't Hof tot heden, blz. 377-378
  • Het oude volk; kroniek van joods leven in de Achterhoek, Liemers en het grensgebied, Hans Kooger, Doetinchem, 2001, noot 113
  • De militaire luchtvaart van het KNIL in de na-oorlogse jaren 1945-1950, O.G. Ward, Houten 1988, blz. 215, 216, 218, 219
  • Commando Luchtvaarttroepen: Nederlands-Indië 1947-1950, W.J.A.M. de Kock, 1990, blz. 37, 42, 85, 94, 97
  • Cultureel Erfgoed van de KVBK


Sjabloon:Onderwerp