Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

KNIL-militairen

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Inleiding

Het KNIL-monument op het Nederlandse ereveld Pandu in Bandung, Indonesië.
Foto Oorlogsgravenstichting

Het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL) was het leger in de toenmalige kolonie Nederlands-Indië. Het werd in 1830 als zelfstandig leger opgericht en viel onder het Ministerie van Koloniën. Het KNIL was een beroepsleger dat bestond uit zowel inheemse soldaten (die meestal een lage rang hadden) als Europeanen. De officieren waren vrijwel allemaal Europeaan. Pas vanaf 1914 konden alleen Nederlanders dienst nemen in het KNIL.

Tot 1909 werden KNIL'ers in Harderwijk opgeleid, vanaf 1890 ook in Nijmegen. Na de onafhankelijkheid van Indonesië werd het KNIL in 1950 opgeheven.

Militairen in de Oost voor 1830

De VOC had al een eigen leger in Indië. Toen deze handelsmaatschappij in 1798 failliet ging, vervielen haar bezittingen aan de Nederlandse staat, waarmee de VOC-militairen in Nederlandse dienst kwamen. In de periode tot de oprichting van het KNIL dienden de volgende Berghse mannen in Indië.

KNIL-militairen tot WO II

KNIL-militairen tijdens WO II (1942-1945)

Onderstaande KNIL-militairen waren in actieve dienst bij de Japanse inval in Nederlands-Indië in januari 1942. De meeste van hen hadden zich pas in de tweede helft van de jaren dertig, of zelfs nog in 1940, aangemeld. Dat was deels een gevolg van de wervingsadvertenties; die gingen er in de jaren voor de oorlog veel professioneler uitzien. Ze spraken jongelui veel meer aan dan de droge teksten die voordien verschenen.

De namen van de vijf KNIL'ers die in Thailand zijn omgekomen, staan op het Monument Birma-Siam & Pakan Baroe Spoorwegen.

Uit De Graafschapbode van 20 september 1939
Uit De Graafschapbode van 8 maart 1940

KNIL-militairen tijdens de zgn. Politionele Acties (1945-1950)

Zie ook