Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Boonstra, Sjoerd: verschil tussen versies

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
(namen en geboortejaar dochters toegevoegd)
k (bronnen toegevoegd)
Regel 17: Regel 17:
 
[[Afbeelding:Vlnr Antje en Rie Boonstra (Medium).jpg|thumb|left|250px|'''De twee jongste dochters, Antje (links) en Rie]]  
 
[[Afbeelding:Vlnr Antje en Rie Boonstra (Medium).jpg|thumb|left|250px|'''De twee jongste dochters, Antje (links) en Rie]]  
 
<br clear="all" />
 
<br clear="all" />
 +
 +
== Bronnen o.a. ==
 +
*[http://www.achterhoeksarchief.nl/index.php/onderzoek/bevolkingsregister.html Bevolkingsregister Bergh]
 +
*[http://www.genlias.nl Genlias]
  
 
{{Onderwerp|Personen|Schoenmakers}}
 
{{Onderwerp|Personen|Schoenmakers}}

Versie van 7 apr 2009 om 10:04

V.l.n.r. Fré, Jo, moeder Boonstra-Duursma, Lieda, vader Boonstra en Martha
V.l.n.r. Fré, Martha, Jo en Lieda


Sjoerd Jans Boonstra, schoenmaker werdgeboren te Appelscha op 11 april 1883 en overleed te Amsterdam op 11 november 1957. Hij was een zoon van Jan Johannes Boonstra en Freerkjen Sjoerds Cats. Hij trouwde te Ooststellingwerf op 18 november 1904 met Sietske Duursma, geboren te Oosterwolde op 15 augustus 1878, overleden te 's-Heerenberg op 5 maart 1947, dochter van Marten Stevens Duursma en Maartje Lenzes Mulder.

Sjoerd Boonstra was voor WO II een actief socialist. Als lid van de bond tegen drankmisbruik streed hij tegen het alcoholgebruik. Ook organiseerde hij leeravonden om de arbeider te verheffen. Zijn linkse sympathieën kostte hem in 's-Heerenberg het bijbaantje als postbesteller.

Nadat hij was getrouwd, vertrok hij naar Gelsenkirchen. Daar werkte hij als mijnwerker. In 1914 kwam het gezin vanwege de Eerste Wereldoorlog terug naar Nederland en vestigde zich, na een kort verblijf in Smilde, in 's-Heerenberg. Hier was hij gedurende de oorlog gestationeerd als korporaal bij de grenswacht, maar na de oorlog bleef hij er met zijn gezin wonen en had hij een schoenmakerij in de Klinkerstraat 30 te 's-Heerenberg.

Hij kreeg zeven dochters: Fré (1905), Martha (1908), Jo (1910), Lieda (1916), Cornelia (1917), Antje (1922) en Rie (1925). Cornelia overleed al in 1918.

De oudste dochter Fré was diaconesse in Amsterdam en kreeg voor haar werk in 1966 de eremedaille in goud verbonden aan de Orde van Oranje Nassau uitgereikt.

De jongste dochter - Rie ter Heurne-Boonstra - schreef voor Old Ni-js nummer 46 het artikel Zulke jonge levens verwoest, en waarom? over de Joodse familie Cohen. Toen die familie gedeporteerd werd, vroeg dochter Jenny aan Rie of zij haar muziekinstrumenten in bewaring wilde nemen en dat heeft Rie haar hele leven gedaan. De kunstenares Marjorie ter Heurne, een dochter van Rie, maakte hiervan in 1995 het kunstproject "Begrijpen zul je het wel nooit". Dat leidde tot een educatief project voor basisschoolkinderen.

Antje op de arm van een oudere zus voor de winkel in de Klinkerstraat
De twee jongste dochters, Antje (links) en Rie


Bronnen o.a.

Sjabloon:Onderwerp