Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Indiëgangers: verschil tussen versies

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
(Azewijn)
Regel 1: Regel 1:
 
{{Beg}}
 
{{Beg}}
Indiëgangers uit de voormalige [[gemeente Bergh]].
+
Onder Indiëgangers verstaat de Berghapedia mensen uit Bergh die ooit naar het eilandenrijk zijn getrokken dat nu Indonesië beslaat. In 1595 was Cornelis de Houtman de eerste Nederlander die voet op Java zette. In 1602 werd de VOC (Verenigde Oost-Indische Compagnie) opgericht, een handelsmaatschappij die her en der in de archipel handelsposten opzette en aldoende zijn macht uitbreidde. De VOC was met de handel in specerijen en andere "koloniale waren" heel succesvol, maar ging in 1799 toch failliet. Alle VOC-bezittingen vervielen hierbij aan de Nederlands staat. Dat was de geboorte van de kolonie Nederlands-Indië. Van 1811 tot 1816 werd de kolonie bestuurd door de Britten, omdat Napoleon Nederland had geannexeerd. Daarom rijdt het verkeer in Indonesië heden ten dage nog links. Van 1816 tot de Japanse bezetting in 1942 is de kolonie onafgebroken in Nederlandse handen geweest. Na de oorlog, op 17 augustus 1945, riep Soekarno de onafhankelijke staat Indonesië uit. Nederland was het hier uiteraard niet mee eens. Na een langdurig conflict droeg Nederland pas op 27 decmber 1949 de soevereiniteit aan Indonesië over.
 +
</br>Gedurende al die eeuwen zijn er mensen uit Bergh naar Indië gegaan. Hierbij kunnen de volgende groepen worden onderscheiden:
  
Op 17 augustus 1945, twee dagen na de Japanse capitulatie, riep Soekarno de onafhankelijkheid van Indonesië uit. Nederland ging hier niet mee akkoord en heeft tussen 1946 en 1950 zo'n 200.000 militairen ingezet om de toenmalige kolonie Nederlands-Indië te behouden. Uiteindelijk volgde op 27 december 1949 de soevereiniteitsoverdracht. Van de ingezette militairen behoorden er zo'n 70.000 tot het KNIL (het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger), de rest werd per schip uit Nederland aangevoerd. Velen (zo'n 25.000 man) waren oorlogsvrijwilligers, maar de meesten waren dienstplichtigen. Rond 95.000 gewone jongens geboren in de jaren 1925-1929 zijn toen een, twee, vaak drie jaar of nog langer als dienstplichtig militair in de toenmalige kolonie geweest. Enkele duizenden zijn nooit teruggekomen. Ook van de (tientallen) Indiëgangers uit de [[gemeente Bergh]] zijn er zes niet teruggekomen. Zij staan in de lijsten hieronder vermeld, en hebben een eigen pagina bij de [[oorlogsslachtoffers]].
+
*[[VOC-opvarenden]]
 
+
*[[KNIL-militairen]]
 
+
*[[Deelnemers Politionele Acties]]
==Azewijn==
+
*[[Religieuzen in Indië en Indonesië]]
*Wim Alofs
+
*[[Andere Indiëgangers]]
*Wim Berntsen
 
*Louis Delleman
 
*Wim Delleman
 
*Gerhard te Dorsthorst
 
*Bertus Harmsen
 
*Joep Harmsen
 
*Bertus Hendriksen
 
*Wim Hendriksen
 
*Bron: Azem van 't Hof tot heden
 
 
 
==Beek en Loerbeek==
 
*[[Bod, Johannes Lambertus Wilhelmus|Johannes Bod]]
 
*Gerrit Egbers: Zeven December Divisie
 
*[[Godschalk, Wilhelmus|Wilhelmus Godschalk]]
 
*Wim Limbeek
 
*Fons Neijenhuis
 
*Ben Rosendaal
 
*Willie Rosendaal
 
*Nol Zweden
 
=='s-Heerenberg==
 
*Ebbing (schilder) (kreeg bij thuiskomst een fiets)
 
*Gert Gerritsen
 
*Mart Hendriksen
 
*Wim Hendriksen
 
*[[Hulst, Theodorus Gerhardus Maria|Theodorus Hulst]]
 
*Bernard Jacobs (kreeg bij thuiskomst een fiets)
 
*Bertus Ruikes
 
==Kilder==
 
*Harry Balduk
 
*Jo Berendsen
 
*Theo Berendsen
 
*[[Bleekman, Wilhelmus Bernardus|Willy Bleekman]]
 
*Wim Bodde
 
*Benny van den Boom
 
*Hendrik Buiting
 
*Harry Balduk
 
*Jozef Bus
 
*Theo Derksen
 
*Gerrit Egging
 
*Hend Geurts
 
*Bernard Heitink
 
*Frans Kraaijvanger
 
*Willy Melgers
 
*Jo Smeenk
 
*Bron: 100 Jaar Sint Jan
 
 
 
==Stokkum==
 
*Frits Gerritsen
 
*Jan Kuster
 
*[[Meijer, Johannes Cornelius Laurentius|Johannes Meijer]]
 
*Jan Römer
 
*Theo Wissink
 
 
 
==Wijnbergen==
 
*Henk Hammink
 
*gebroeders Kock
 
 
 
==Parochie Zeddam==
 
*[[Abbenhuis, Karel Johan|Karel Abbenhuis]] ([[Braamt]])
 
*Jan Banning ([[Vethuizen]])
 
*... Hunting ([[Braamt]])
 
*Gert Kroes ([[Zeddam]] [[Ettemastraat]])
 
*Frans van Remmen ([[Vinkwijk]])
 
*Theo Tacke ([[Zeddam]] [[Benedendorpsstraat]])
 
*Jimmy van Uum ([[Zeddam]] [[Terborgseweg Zeddam|Terborgseweg]] nu [[Horeca|Chinees Restaurant]])
 
 
{{Onderwerp|Personen}}
 
{{Onderwerp|Personen}}
[[Speciaal:Allpages|Pagina]]: [[Militairen]]
 

Versie van 4 jun 2007 om 17:18

Sjabloon:Beg Onder Indiëgangers verstaat de Berghapedia mensen uit Bergh die ooit naar het eilandenrijk zijn getrokken dat nu Indonesië beslaat. In 1595 was Cornelis de Houtman de eerste Nederlander die voet op Java zette. In 1602 werd de VOC (Verenigde Oost-Indische Compagnie) opgericht, een handelsmaatschappij die her en der in de archipel handelsposten opzette en aldoende zijn macht uitbreidde. De VOC was met de handel in specerijen en andere "koloniale waren" heel succesvol, maar ging in 1799 toch failliet. Alle VOC-bezittingen vervielen hierbij aan de Nederlands staat. Dat was de geboorte van de kolonie Nederlands-Indië. Van 1811 tot 1816 werd de kolonie bestuurd door de Britten, omdat Napoleon Nederland had geannexeerd. Daarom rijdt het verkeer in Indonesië heden ten dage nog links. Van 1816 tot de Japanse bezetting in 1942 is de kolonie onafgebroken in Nederlandse handen geweest. Na de oorlog, op 17 augustus 1945, riep Soekarno de onafhankelijke staat Indonesië uit. Nederland was het hier uiteraard niet mee eens. Na een langdurig conflict droeg Nederland pas op 27 decmber 1949 de soevereiniteit aan Indonesië over. </br>Gedurende al die eeuwen zijn er mensen uit Bergh naar Indië gegaan. Hierbij kunnen de volgende groepen worden onderscheiden:

Sjabloon:Onderwerp