Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !
Gelderse Poort: verschil tussen versies
k (→Externe links: cat) |
k (→Romeins museum aan Rijndijk: interne link) |
||
Regel 7: | Regel 7: | ||
Bron: [[Gelderlander|De Gelderlander]] 6 december [[2007]] | Bron: [[Gelderlander|De Gelderlander]] 6 december [[2007]] | ||
− | Een speciaal museum dat laat zien hoe rijk het Romeinse verleden van Millingen aan de Rijn is. Dat is de grote wens van toeristisch coördinator Erik de Gans van de gemeente. | + | Een speciaal museum dat laat zien hoe rijk het Romeinse verleden van [[Millingen|Millingen aan de Rijn]] is. Dat is de grote wens van toeristisch coördinator Erik de Gans van de gemeente. |
Hij heeft zelfs al een locatie op het oog: het voormalige opleidingsgebouwtje van scheepswerf Bodewes. | Hij heeft zelfs al een locatie op het oog: het voormalige opleidingsgebouwtje van scheepswerf Bodewes. |
Versie van 2 sep 2017 om 14:07
De Gelderse Poort is een prachtig grensoverschrijdend rivierenlandschap met oude rivierarmen,
moerassen, ooibossen, wielen e.d. van de rivieren Rijn, Waal en IJssel.
Het geheel wordt omlijst door de heuvels van de Veluwezoom, Montferland,
Nijmegen en Reichswald.¹
Romeins museum aan Rijndijk
Bron: De Gelderlander 6 december 2007
Een speciaal museum dat laat zien hoe rijk het Romeinse verleden van Millingen aan de Rijn is. Dat is de grote wens van toeristisch coördinator Erik de Gans van de gemeente.
Hij heeft zelfs al een locatie op het oog: het voormalige opleidingsgebouwtje van scheepswerf Bodewes.
Daar vlak bij, ook op het werfterrein, moet ook de werkplaats komen voor de bouw van een liburne, een Romeins schip dat zo'n tweeduizend jaar geleden veelvuldig op de Rijn voer om Romeinse soldaten en wijn te vervoeren.
"De financiering van dat liburne- project is bijna rond", zegt De Gans trots. "Daarna kunnen we beginnen met het realiseren van het museum. Op het gebouw van Bodewes kun je op de eerste verdieping een terras maken. Van daaraf kun je kijken op de werkzaamheden aan de liburne."
Het Romeins museum is een nieuw project waarmee Millingen de gestaag toenemende stroom toeristen wil lokken en langer binden aan het dorp.
Millingen heeft een rijk Romeins verleden, maar het dorp heeft daar tot op heden weinig mee gedaan. Er zijn in de loop der eeuwen, zelfs al tweehonderd jaar geleden, diverse vondsten gedaan. Daaruit blijkt dat Millingen in de Romeinsse tijd op een kruispunt van wegen lag, in een driehoek van de forten en vestigingen bij het Duitse Rindern, de Bylandt en Nijmegen. Bij Millingen lag ook een belangrijke rivieroversteekplaats, vermoedelijk op een doorwaadbare plek.
Pater Willem Spann, een geboren Millingenaar (roots in Vinkwijk), is tot op heden één van de weinigen die gedegen onderzoek heeft gedaan naar het Romeinse verleden. In 1967 schreef hij in zijn doctoraal studie over de archeologische vondsten in Millingen. Na die tijd is er weer 40 jaar niets meer met die kennis gedaan.
Sinds een klein jaar is wel in een bijruimte van informatiecentrum De Gelderse Poort een kleine Romeinse expositie ingericht. De meeste objecten zijn uitgeleend door het Valkhof Museum.
In Millingen zijn door de eeuwen heen op vijf locaties belangrijke Romeinse vondsten gedaan. In de kerk zelf is een altaarsteen gevonden van priesteres Rufia Materna.
Die steen is in 1837 door de pastoor verkocht aan het Oudheidkundig Museum in Leiden. Met geld van aannemer Spann-Eerden komt er binnenkort een replicca van die steen terug in het dorp.
Ook Waal en Rijn hebben diverse belangrijke vondsten opgeleverd. Bij de Spaldropweg, op de gemeentegrens met Ubbergen, zijn resten van een luxe Romeinse villa gevonden. Ook amateurarcheologen hebben in die weilanden regelmatig mooie vondsten gedaan, waaronder bronzen vaatwerk.
Bij de C.R. Waiboerweg, niet ver van de dijk bij ruitervereniging De Veldruiters, is een luxe graf gevonden van een rijke Romein. Hij lag in een sarcofaag. Omdat dergelijke prominenten vaak in het zicht werden begraven, heeft er waarschijnlijk ook een weg gelopen.
Bij de Koningsdaalseweg zijn scherven gevonden van een dolium, een luxe voorraadkruik.
De meeste Millingse vondsten zijn in het Valkhof Museum en in Leiden terechtgekomen. Voor het Millings museum moeten die stukken uitgeleend worden.
Natuurverbinding
Natuurmonumenten verzet veel werk om Bergherbos gezond en vitaal te houden. In donker naaldbos worden open plekken gemaakt, zodat er weer licht op de bodem valt. Jonge loofbomen, varens en struiken profiteren daar van. Zo ontstaat een aantrekkelijk en levendig natuurbos. Vrijwilligers plaggen heideveldjes. In het open zand kan de heide zich verjongen. Kwetsbare soorten lopen minder kans uit te sterven in grote aaneengesloten natuurgebieden. Daarom wil Natuurmonumenten Bergherbos graag verbinden met omliggende natuurgebieden.
Akkertjes
Rondom het Bergherbos liggen glooiende, kleinschalige akkers die door biologische boeren worden bewerkt. Daardoor voelen planten zoals korenbloem en kamille zich er thuis en hoort of ziet men er zeldzame vogels zoals kwartel, patrijs en geelgors.
Van de Veluwe tot de Duitse grens
Met het aankopen, onderhouden en beschermen van natuurgebieden zet Natuurmonumenten zich overal in Nederland in voor de natuur. Deze aanpak heeft mooie gebieden zoals Bergherbos opgeleverd. Waardevolle natuur is niet vanzelfsprekend. Met financiële steun van particulieren ligt hier straks een grote natuurverbinding van de Veluwe via Montferland en de Gelderse Poort tot in Duitsland.
Zie ook
Bronnen
- ¹Tekst Henk Wilbrink
- De Gelderlander
- site Natuurmonumenten i.z. Natuurverbinding