Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Akkermolen: verschil tussen versies

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
(Nieuwe pagina aangemaakt met 'right|thumb|300px|'''<center>De Akkermolen in [[1964]] De '''Akkermolen''' in Zundert, ook genoemd de '''Windmolen in de Akker''', …')
 
k (Bronnen: databasenummers)
Regel 13: Regel 13:
 
*[[Het archief van het Huis Bergh]], blz. 141
 
*[[Het archief van het Huis Bergh]], blz. 141
 
*[http://en.wikipedia.org/wiki/De_Akkermolen De Akkermolen] op Wikipedia
 
*[http://en.wikipedia.org/wiki/De_Akkermolen De Akkermolen] op Wikipedia
*[http://www.molendatabase.org/ Molendatabase], zoekterm Zundert
+
*[http://www.molendatabase.org/ Molendatabase], databasenummers 620 en 16683
 
*[http://cultureelerfgoed.nl/monumentenregister Monumentenregister]
 
*[http://cultureelerfgoed.nl/monumentenregister Monumentenregister]
  
 
[[Categorie:Grafelijke molens]]
 
[[Categorie:Grafelijke molens]]

Versie van 15 apr 2018 om 14:00

De Akkermolen in 1964

De Akkermolen in Zundert, ook genoemd de Windmolen in de Akker, was een van de drie molens in de Baronie van Breda die Willem II van den Bergh in 1428 erfde van zijn vader Otto van der Leck. De andere twee waren de grafelijke molen in Alphen en de Kaarschotse molen in Rijsbergen.

De Akkermolen molen was een open standerdmolen zoals ook de verdwenen grafelijke molen in 's-Heerenberg. Het balkenwerk in de voet is bij dit type niet afgedekt. De molen kwam via Maria Elisabeth van den Bergh, dochter van Hendrik van den Bergh, in het bezit van het markiezaat van Bergen op Zoom.

In 1584, tijdens het beleg van Antwerpen, hebben Spaanse troepen de molen vernield, zo wordt aangenomen. In het begin van de 17e eeuw is er een nieuwe molen gebouwd, die nog steeds aan de Akkermolenweg in Zundert staat.

In 1698 overleed Henriëtte Francisca van Hohenzollern-Hechingen, dochter van markiezin Maria Elisabeth, waarmee met Bergen op Zoom ook de Akkermolen verloren ging voor de graven van Bergh.

In 1950 zijn de wieken van de molen afgebroken, waarna verval inzette en afbraak dreigde. De molen kon echter gerestaureerd worden nadat de gemeente Zundert hem in 1959 had gekocht. In 1974 kreeg de molen de status van rijksmonument (monumentnummer 41113). Na verdere restauratie in 19911992 is de molen weer bedrijfsklaar.

Bronnen