Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Vermeulen, Joannes Alphonsus Hubertus: verschil tussen versies

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
k (redactie)
Regel 1: Regel 1:
'''Jan Vermeulen''' is geboren als het eerste kind van[[Vermeulen, Hendricus Joannes Alphonsus Hubertus| Meester Vermeulen]] op 22 april [[1911]] in [[Loerbeek]] ([[Gemeente Bergh]]).
+
'''Jan Vermeulen''' is geboren als het eerste kind van[[Vermeulen, Hendricus Joannes Alphonsus Hubertus| Meester Vermeulen]] op 22 april [[1911]] in [[Loerbeek]].
Na zijn gymnasiale studie volgde hij lessen aan het conservatorium in de vakken koordirectie en piano. Zijn carriere is hij in [[1934]] begonnen als muziekleraar al gauw in combinatie met dirigent van talloze koren in Raalte (Ov) en omgeving.Hij trad 25-4-1935 te Raalte in het huwelijk met Catharina Fredrika Hofhuis met wie hij 9 kinderen kreeg.  
 
  
Maart 1953 (inmiddels verhuisd naar Arnhem) ontving hij de cultuurprijs van de provincie [[Gelderland]], wegens zijn grandioze vertolking van de mis van Bruckner. In [[1973]] werd hij benoemd tot [[onderscheidingen|Ridder in de orde van Oranje Nassau]]. Hij was toen inwoner van Roosendaal (sinds [[1971]]), waar hij o.a. les gaf aan het Norbertus en het Gertrudislyceum.
+
Na zijn gymnasiale studie volgde hij lessen aan het conservatorium in de vakken koordirectie en piano. Zijn carrière is hij in [[1934]] begonnen als muziekleraar, al gauw in combinatie met dirigent van talloze koren in Raalte (Ov) en omgeving. Hij trad op 25 april [[1935]] te Raalte in het huwelijk met Catharina Fredrika Hofhuis met wie hij negen kinderen kreeg.
 +
 
 +
In maart [[1953]] (hij was inmiddels verhuisd naar [[Arnhem]]) ontving hij de cultuurprijs van de provincie [[Gelderland]], wegens zijn grandioze vertolking van de mis van Bruckner. In [[1973]] werd hij benoemd tot [[Onderscheidingen#Orde_van_Oranje-Nassau_(1892)|Ridder in de orde van Oranje Nassau]]. Hij was toen inwoner van Roosendaal (sinds [[1971]]), waar hij o.a. les gaf aan het Norbertus en het Gertrudislyceum.
 
Zijn verdiensten voor het koorleven in West-Brabant werd alom geroemd. Het West Brabants Operakoor heeft hij tot grote hoogten weten te brengen. Het bewijs hiervan was o.a. de uitvoering van de Johannes Passion, het Requiem van Verdi en de beroemd geworden kerstconcerten.
 
Zijn verdiensten voor het koorleven in West-Brabant werd alom geroemd. Het West Brabants Operakoor heeft hij tot grote hoogten weten te brengen. Het bewijs hiervan was o.a. de uitvoering van de Johannes Passion, het Requiem van Verdi en de beroemd geworden kerstconcerten.
  
Secretaris J. Linders van het koor Vox Jubilans uit Roosendaal (bij het overlijden van Jan in [[1988]]): ''`De Nederlandse muziekwereld mist een grote kracht. Hij had het vermogen de intentie van de componist op ongelooflijk heldere en enthousiaste wijze te verwoorden' en `hij heeft werkelijk de koorwereld hier in de regio en elders in Nederland in één klap omhoog gebracht'''
+
Secretaris J. Linders van het koor Vox Jubilans uit Roosendaal zei in [[1988]] bij het overlijden van Jan:<br>
 +
::''De Nederlandse muziekwereld mist een grote kracht. Hij had het vermogen de intentie van de componist op ongelooflijk heldere en enthousiaste wijze te verwoorden'' en ''hij heeft werkelijk de koorwereld hier in de regio en elders in Nederland in één klap omhoog gebracht''.
  
Dat `elders' waar de heer Linders op doelde wordt verwoord in een artikel in `het Vrije Volk' van 1 maart [[1961]]: ''`Met de eerste integrale uitvoering van de Matthäus Passion in de Nieuwe Kerk heeft Delft een der schoonste vertolking van Bachs magistrale passiemuziek beleefd die hier ooit tot klinken kwam'''. En een artikel in de `Delftsche Courant' van 3 april 1976: '''Cantarelle overtreft zichzelf met Matthäus Passion''' en dan volgt een zeer lovende recensie over het concert van Orkest, drie koren (waarvan Cantarelle dus `dragend' was) en een tiental uitstekende solisten, het geheel olv. Jan Vermeulen bij wat tevens zijn afscheidsconcert was. Dit was Jan Vermeulen, de zoon van [[Vermeulen, Hendrikus Johannes Alphonsus Hubertus|meester Vermeulen]] uit [[Beek]] (Gemeente Bergh).
+
Dat `elders' waar de heer Linders op doelde wordt verwoord in een artikel in `het Vrije Volk' van 1 maart [[1961]]:
 +
::''Met de eerste integrale uitvoering van de Matthäus Passion in de Nieuwe Kerk heeft Delft een der schoonste vertolking van Bachs magistrale passiemuziek beleefd die hier ooit tot klinken kwam''.<br>
 +
De `Delftsche Courant' van 3 april [[1976]] publiceerde in een artikel getiteld ''Cantarelle overtreft zichzelf met Matthäus Passion'' een zeer lovende recensie over het concert van Orkest, drie koren (waarvan Cantarelle dus `dragend' was) en een tiental uitstekende solisten, het geheel o.l.v. Jan Vermeulen bij wat tevens zijn afscheidsconcert was. Dit was Jan Vermeulen, de zoon van meester Vermeulen uit [[Beek]] ([[Gemeente Bergh]]).
  
 
==Bronnen==
 
==Bronnen==

Versie van 28 aug 2023 om 13:44

Jan Vermeulen is geboren als het eerste kind van Meester Vermeulen op 22 april 1911 in Loerbeek.

Na zijn gymnasiale studie volgde hij lessen aan het conservatorium in de vakken koordirectie en piano. Zijn carrière is hij in 1934 begonnen als muziekleraar, al gauw in combinatie met dirigent van talloze koren in Raalte (Ov) en omgeving. Hij trad op 25 april 1935 te Raalte in het huwelijk met Catharina Fredrika Hofhuis met wie hij negen kinderen kreeg.

In maart 1953 (hij was inmiddels verhuisd naar Arnhem) ontving hij de cultuurprijs van de provincie Gelderland, wegens zijn grandioze vertolking van de mis van Bruckner. In 1973 werd hij benoemd tot Ridder in de orde van Oranje Nassau. Hij was toen inwoner van Roosendaal (sinds 1971), waar hij o.a. les gaf aan het Norbertus en het Gertrudislyceum. Zijn verdiensten voor het koorleven in West-Brabant werd alom geroemd. Het West Brabants Operakoor heeft hij tot grote hoogten weten te brengen. Het bewijs hiervan was o.a. de uitvoering van de Johannes Passion, het Requiem van Verdi en de beroemd geworden kerstconcerten.

Secretaris J. Linders van het koor Vox Jubilans uit Roosendaal zei in 1988 bij het overlijden van Jan:

De Nederlandse muziekwereld mist een grote kracht. Hij had het vermogen de intentie van de componist op ongelooflijk heldere en enthousiaste wijze te verwoorden en hij heeft werkelijk de koorwereld hier in de regio en elders in Nederland in één klap omhoog gebracht.

Dat `elders' waar de heer Linders op doelde wordt verwoord in een artikel in `het Vrije Volk' van 1 maart 1961:

Met de eerste integrale uitvoering van de Matthäus Passion in de Nieuwe Kerk heeft Delft een der schoonste vertolking van Bachs magistrale passiemuziek beleefd die hier ooit tot klinken kwam.

De `Delftsche Courant' van 3 april 1976 publiceerde in een artikel getiteld Cantarelle overtreft zichzelf met Matthäus Passion een zeer lovende recensie over het concert van Orkest, drie koren (waarvan Cantarelle dus `dragend' was) en een tiental uitstekende solisten, het geheel o.l.v. Jan Vermeulen bij wat tevens zijn afscheidsconcert was. Dit was Jan Vermeulen, de zoon van meester Vermeulen uit Beek (Gemeente Bergh).

Bronnen

  • Het Vrije Volk
  • Brabants Nieuwsblad 1-10-88
  • Delftsche Courant
  • Collectie Vermeulen (Liemers Museum)