Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Azewijn Marssestraat 9-11: verschil tussen versies

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
(Nieuwe pagina aangemaakt met 'thumb|right|400px Het twee-onder-een-kaphuis aan de Marssestraat 9-11 in Azewijn is een Wederopbouwwoningen|wed...')
 
k (redactie)
Regel 7: Regel 7:
  
 
De oorspronkelijke dakkapellen zijn nog wel aanwezig op de twee-onder-een-kappen van dit type die elders in [[gemeente Bergh|Bergh]] gebouwd zijn:
 
De oorspronkelijke dakkapellen zijn nog wel aanwezig op de twee-onder-een-kappen van dit type die elders in [[gemeente Bergh|Bergh]] gebouwd zijn:
*[[Graaf Hendrikstraat 6-12]] in [[Braamt]]
+
*[[Braamt Graaf Hendrikstraat 6-12|Graaf Hendrikstraat 6-12]] in [[Braamt]]
*[[Nieuwstraat 20ab, 26-32]] in [['s-Heerenberg]]
+
*[['s-Heerenberg Nieuwstraat 20ab, 26-32|Nieuwstraat 20ab, 26-32]] in [['s-Heerenberg]]
*[[Pastoor van Sonsbeeckstraat 33-39]] in [[Stokkum]]
+
*[[Stokkum Pastoor van Sonsbeeckstraat 33-39|Pastoor van Sonsbeeckstraat 33-39]] in [[Stokkum]]
 +
 
 
<br clear=all/>
 
<br clear=all/>
 
== Bronnen ==
 
== Bronnen ==

Versie van 10 apr 2024 om 06:23

Marssestraat 9-11 Azewijn.jpg

Het twee-onder-een-kaphuis aan de Marssestraat 9-11 in Azewijn is een wederopbouwwoning, gebouwd in 1953 in het kader van de Wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog. Voor zover bekend, is dit de enige wederopbouwwoning in Azewijn, maar de Mattheuskerk aldaar maakt als wederopbouwkerk ook deel uit van de wederopbouwarchitectuur.

Het huis is gebouwd volgens een van de kant-en-klare standaardontwerpen uit de wederopbouwtijd. Het metselwerk is uitgevoerd in Noors verband, maar de gevelplint is gemetseld in halfsteensverband.

Kenmerkend zijn de betonlijsten rond de voordeur, de uitkraging op de hoeken onder de dakrand en het relatief steile zadeldak. De schoorstenen zijn zodanig geplaatst dat de zijmuren een tuitgevel vormen. De dakkapellen waren in het oorspronkelijke ontwerp veel kleiner, maar zijn bij een verbouwing vervangen door grotere.

De oorspronkelijke dakkapellen zijn nog wel aanwezig op de twee-onder-een-kappen van dit type die elders in Bergh gebouwd zijn:


Bronnen