Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Kaak, Wilhelmus Antonius

Uit Berghapedia
Versie door Verre neef (overleg | bijdragen) op 6 okt 2009 om 05:38 (Gedenkboek 38 / opmaak)
Ga naar: navigatie, zoeken

Wilhelmus Antonius Kaak werd geboren op 31 augustus 1898 te 's-Heerenberg als zoon van Hermanus Kaak en Johanna Löcke. Op 6 oktober 1919 verhuisde hij naar Nijmegen, naar alle waarschijnlijkheid naar de Prins Hendrikkazerne. Daar was de Koloniale Reserve gelegerd, een opleidingscentrum voor soldaten van het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL).

Het is niet bekend wanneer Kaak naar Nederlands-Indië is vertrokken. In 1942, bij de Japanse inval, had hij de rang van adjudant-onderofficier. Na de capitulatie van het KNIL was hij krijgsgevangene op Sumatra. Daar werd door de Japanners de Pakan Baru-spoorlijn aangelegd, een project dat niet zo bekend is als de Birma-spoorlijn, maar er in gruwelijkheid niet voor onderdoet.

In het kader van dit project vond er in juni 1944 een transport van 1190 krijgsgevangenen plaats, die per schip door de Straat van Malakka van Belawan naar Pakan Baru gebracht moesten worden. Het schip, de Van Waerwijck, was in 1942 bij de Japanse invasie door de Nederlanders met opzet in de haven van Batavia tot zinken gebracht om de haveningang te blokkeren. De Japanners hebben het later gelicht en onder de naam Harugiku Maru (ook: Harikiku Maru) weer in de vaart gebracht.

De Harugiku Maru vertrok op 25 juni in een konvooi met andere schepen uit de haven van Belawan. De volgende dag stuitte het konvooi op de Britse onderzeeër HMS Truculent. De Harugiku Maru werd door twee torpedo's van deze onderzeeër getroffen en zonk. Hierbij kwamen 176 krijgsgevangenen om het leven. De overlevenden zijn uiteindelijk toch nog aan de Pakan Baru-spoorlijn aan het werk gezet.

Kaak heeft in de Straat van Malakka een zeemansgraf gevonden. Hij staat vermeld in Gedenkboek 38 van de Oorlogsgravenstichting. Hierin staan ook E.Th. van der Heijden en H.W. Benen vermeld, die bij het zinken van een andere schepen zijn verdronken.

Er is geen foto van Kaak bekend, maar aangezien zijn halfzuster Anna Maria Gertrud Kaak in 1900 in 's-Heerenberg trouwde met Petrus Johannes Daals, kunnen er misschien toch nog foto's in de omgeving zijn. De Heemkundekring en de Berghapedia houden zich daarvoor aanbevolen.

Bronnen


Sjabloon:Onderwerp