Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Wiendels, Johannes Rudolphus

Uit Berghapedia
Versie door Verre neef (overleg | bijdragen) op 13 jul 2024 om 09:16 (1924)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken
Veldwachter Wiendels in 1924
Veldwachter Wiendels bij zijn 25-jarig ambtsjubileum in 1937

Johannes Rudolphus Wiendels was gemeenteveldwachter in 's-Heerenberg en Zeddam. Hij werd op 23 november 1887 geboren in Didam als zoon van Johannes Rudolphus Wiendels en Aleida Wienholts. Op 21 november 1921 trouwde hij in de 's-Heerenberg met Helena Johanna Gunsing, geboren aldaar op 11 oktober 1893 als dochter van Bernardus Johannes Gunsing en Johanna Elisabeth Klabbers.

Wiendels werd in 1912 benoemd tot gemeenteveldwachter in 's-Heerenberg. In 1924 werd hij overgeplaatst naar Zeddam. Daar was zijn adres Kerkweg 1. Een aantal jaren, in elk geval in 1929, werden bij hem aan huis trekhonden gekeurd.

Hij stond er, net als chef-veldwachter Bruggeman, om bekend wel een borrel te lusten, ook onder diensttijd. Een ernstig geval van dronkenschap had zich in het voorjaar van 1925 voorgedaan tijdens de staking op de borstelfabriek. Burgemeester Smit heeft toen manschappen van de politie en de marechaussee ingezet om stakers en werkwilligen uit elkaar te houden. Bij deze inzet heeft Wiendels te diep in het glaasje gekeken. Ook andere ordehandhavers hadden te veel gedronken, maar Wiendels, zo lijkt het, het meest van allemaal.

Burgemeester Smit had, gezien de "buitengewone inspanning" die van Wiendels en zijn collega's werd geëist, niet zo'n probleem met het drankgebruik, maar hij meldde het wel aan de commissaris der koningin in Gelderland. Die gaf opdracht Wiendels een officiële berisping te geven.

Wiendels verklaarde zijn drankgebruik als een gevolg van "een ziekte of ongesteldheid die hij onder de leden had". Een attest van dokter Knoppien moest hiervoor bewijs leveren. Dit verhulde niet dat hij met enige regelmaat tijdens diensttijd en in uniform in kennelijke toestand werd aangetroffen. Zo rapporteerde chef-veldwachter Bruggeman dat Wiendels op 9 juni 1925 in staat van dronkenschap was aangetroffen op de weg van Zeddam naar 's-Heerenberg. In Zeddam had hij op het gildefeest vrolijk met de gildebroeders meegedronken.

In februari 1926 had gemeenteraadslid Loefs hem zo dronken gezien, dat hij niet meer op zijn benen kon staan. Ook toen was hij in uniform en in dienst. Later dat jaar werd hij door het kantongerecht in Terborg veroordeeld, maar in hoger beroep werd hij vrijgesproken. Wellicht dat dit hem ervan heeft weerhouden zijn leven te beteren, zoals blijkt uit een voorval van 3 mei 1930. Een feestvergadering van de SDAP (de Sociaal-Democratische Arbeiderspartij, de latere PvdA) in het toenmalige café-pension Lammers in Zeddam, werd toen verstoord door herrieschoppers. Wiendels weigerde in te grijpen, en de rust keerde pas terug nadat de marechaussee was verschenen. SDAP-raadslid Vermeulen kwam maanden later, in de raadsvergadering van 27 november 1930, op deze rel terug. Hij beklaagde zich erover dat de burgemeester dezen politieman, welke bekend staat voor dronkaard, nog in bescherming ging nemen.

In 1937 vierde Wiendels in Zeddam zijn 25-jarig ambtsjubileum. Hij overleed op 22 juli 1953, 65 jaar oud.

Zijn kinderen

  • Rudolphus Johannes (*4 september 1922)
  • Bernardus Andreas (*14 september 1923)
  • Johanna Aleida (*25 november 1924)
  • Aleida Johanna (*5 december 1925)
  • Maria Antonia (*26 december 1926)
  • Theodora Gerharda (*26 december 1926)
  • Maria Josephina (*21 maart 1928)
  • Helena Gerharda Aleida (*13 juli 1930)
  • Johannes Wilhelmus (*24 december 1933)

In de Tweede Wereldoorlog is zijn oudste zoon Rudolf omgekomen bij een bombardement op Emmerik. Na de oorlog heeft zijn tweede zoon Bernard gediend bij de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten.

Bronnen