Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Wissing en Wissink

Uit Berghapedia
Versie door Verre neef (overleg | bijdragen) op 26 aug 2016 om 16:27 (cat)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

Wissink komt in Gelderland in 1947 bij de volkstelling 755 keer voor waarvan 57 keer in Bergh. (Ter vergelijking: Doetinchem 70, Nijmegen 25, Didam 12, Gendringen 4.) Wissing komt dan 135 keer voor in Gelderland, waarvan 14 keer in Bergh (Gendringen 38). 'Van Wissing' komt in 1947 niet voor in Bergh maar wel in andere Gelderse gemeenten (65 keer).

Een oude schrijfwijze in Bergh is Wissingck: in 1708 is er een civiel proces tussen Frans Scheers en Henrick Wissingck. Henrick is in 1688 getrouwd met de dochter van Jan Kegh, koster-schoolmeester in Zeddam. Maar er is al eerder een civiel proces: in 1578 wordt Jacob Wissinck genoemd. De andere partij is Jan van Arnhem te Lengel.

In 1583 wordt het goed Wisching in Ziek door Graaf Wilhelm van den Bergh verpacht.

In 1607 trouwen in 's-Heerenberg Jan Dryver uit Stokkum en Aeltien Wyssingh.

In 1637 stappen Willem van Remmen en Willemken Wissinck in het huwelijksbootje. Zij wonen in Azewijn op het Vogelzangsgoed. Eveneens in Azewijn had je het Wissinksgoed (1650).

Lucretia Wissing en echtgenoot Jean Baptiste Sourches de Beauregard kopen in 1698 de Leeuwenkamp in Kilder maar dan hebben ze al acht kinderen katholiek laten dopen in Emmerik.

Gerardus Wissink die in 1823 in Bergh trouwt met Theodora Geurtzen komt uit de gemeente Gendringen. Maar zijn grootvader Lubbert Wissink woonde op de Linde in het Ambt Doetinchem. (Katholieken uit het Ambt Doetinchem gingen vanwege de godsdienstvrijheid in het Berghse Wijnbergen naar de kerk.) Ook de roots van de familie Wissink die vanuit Nieuw-Dijk in Vinkwijk neerstreek, liggen op de Linde.

Namen die op ing- en ink- eindigen zijn al vaker in deze rubriek besproken, bijvoorbeeld bij Ebbing. In het kort kan de betekenis veklaard worden als 'zoon van'. Bij Wissink betreft het volgens 'Ons Familieboek' de zoon van Wisse. Het Meertens Instituut zegt dat Wisse mogelijk van Wiso (Germaans wisu) afkomstig is. Wisu betekent 'goed' wat karakter betreft.