Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Kasteel Cracau

Uit Berghapedia
Versie door Verre neef (overleg | bijdragen) op 12 okt 2017 om 16:04 (Nieuwe pagina aangemaakt met 'thumb|right|350px|'''Kasteel Cracau in de [[Tachtigjarige Oorlog tijdens het beleg door Spaanse troepen in 1605.]] '''Kasteel Craca…')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken
Kasteel Cracau in de Tachtigjarige Oorlog tijdens het beleg door Spaanse troepen in 1605.

Kasteel Cracau was een kasteel in de heerlijkheid Krefeld op de linkeroever van de Rijn in Noord-Rijnland-Westfalen. Het lag in het tegenwoordige Krefeldse stadsdeel Cracau. De spelling Krakau komt ook voor, maar wekt verwarring met het kasteel in de Poolse stad Krakau.

De heerlijkheid Krefeld behoorde tot het graafschap Meurs. In 1456 trouwde Oswald I, toen nog heer van Bergh, met de 14-jarige Elisabeth van Meurs, dochter van graaf Vincent van Meurs.

Graaf Vincent had zulke grote financiële problemen, dat hij de heerlijkheid Krefeld met kasteel Cracau in 1484 voor 14.164 goudguldens verpandde aan zijn schoonzoon Oswald. Voor dit bedrag kreeg heer Oswald (die twee jaar later tot graaf werd verheven) de hele heerlijkheid met al zijn rechten en inkomsten. De verpanding was een compensatie voor de bruidsschat die graaf Vincent nog steeds niet had betaald voor zijn dochter Elisabeth, en voor verschillende leningen die hij naderhand bij zijn schoonzoon had afgesloten.

Hoewel hem de rechten op het kasteel en de heerlijkheid van verschillende kanten werden betwist, was graaf Oswald toch vijftien jaar lang in het feitelijke bezit. Zo kon zijn dochter Anna op 1 februari 1490 op kasteel Cracau trouwen met haar moeders achterneef Johan van Meurs.

In 1500 veroverde graaf Wilhelm van Wied (de man van een kleindochter van graaf Vincent van Meurs) kasteel Cracau, om daar een jaar later door hertog Karel van Gelre weer uit te worden verdreven. Hoewel graaf Oswald en zijn opvolgers nog tot in het begin van de 17e eeuw geprobeerd hebben hun rechten op Krefeld en kasteel Cracau erkend te krijgen, is dat niet gelukt.

Uiteindelijk kwam het kasteel in het bezit van het Huis van Oranje-Nassau, waarna stadhouder Willem III het in 1677 liet ontmantelen. In het begin van de 18e eeuw werd op dezelfde plaats een nieuw paleis gebouwd, dat ook Cracau heette. Hiervoor werden stenen van het ontmantelde kasteel gebruikt. Met overgebleven stenen werd in het begin van de 19e eeuw een huis gebouwd dat werd aangeduid als het Hohe Haus. Het paleis Cracau werd in de Tweede Wereldoorlog volledig verwoest, maar het Hohe Haus staat nog steeds in de Krefeldse wijk Cracau.

Bronnen