Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Messing, Theodorus

Uit Berghapedia
Versie door Verre neef (overleg | bijdragen) op 6 nov 2024 om 07:02 (Nieuwe pagina aangemaakt met ''''Theodorus Messing''' was KNIL-militair. Hij werd op 1 september 1808 rooms-katholiek gedoopt in Zeddam als zoon van Leonardus Messing...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

Theodorus Messing was KNIL-militair. Hij werd op 1 september 1808 rooms-katholiek gedoopt in Zeddam als zoon van Leonardus Messing en Joanna Bodde.

In 1827 moest Messing zijn dienstplicht vervullen bij de Nationale Militie. In die tijd werd er nog geloot, en hij werd ingeloot onder nummer 70 als dienstplichtige van de gemeente Bergh. Aldus werd hij op 28 april 1827 voor zes jaar ingelijfd bij de 7e Afdeling Infanterie.

Op 28 september 1828 stapte hij met een autorisatie van het Departement van Oorlog over naar het KNIL (dat onder het Departement van Koloniën viel). Hij tekende voor zes jaar en kreeg daarbij een handgeld van tien gulden.

Uit de Javasche Courant van 1 april 1835
Messing was een van de zes militairen die aan het eind genoemd worden.

In Indië werd hij ingedeeld bij het Zevende Bataljon Infanterie, waar hij diende als flankeur bij de eerste compagnie. Een flankeur was een infanteriesoldaat van een flankcompagnie, dus een compagnie die op de linker- of rechterflank van een bataljon opereerde. De flankcompagnieën bestonden vaak uit vrijwilligers en waren beter (en breder) opgeleid dan de middencompagnieën, en daardoor beweeglijker. Bij veldslagen werden ze vaak vooruitgestuurd om de vijandelijke bevelstructuur te ontregelen door gericht op officieren, tamboers en vaandeldragers te schieten. Van flankeurs werd dus veel eigen initiatief verlangd.

Op 28 maart 1835, toen zijn dienstverband eropzat, vertrok Messing met de Helena Christina van Batavia naar Nederland. Aan boord was ook generaal-majoor De Stuers, die eveneens naar Nederland terugkeerde nadat hij ruim vier jaar commandant van het KNIL was geweest.

De Helena Christina kwam op 23 juli, na een reis van bijna twee maanden, aan in Hellevoetsluis en is daarna nog doorgevaren naar Harderwijk. Waarschijnlijk is Messing in Hellevoetsluis ziek van boord gehaald, want hij overleed ruim een week later op 31 juli 1835 in de ziekenzaal van het garnizoen in Brielle, niet ver van Hellevoetsluis. Hij is 26 jaar oud geworden.

Messings stamboekgegevens bij de Nationale Militie
Messings stamboekgegevens bij het KNIL

Bronnen