Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !
Gildehuis Stokkum
Het Gildehuis in Stokkum is in de jaren 30 van de vorige eeuw door inzet en (financiële) borgstelling van leden van het Stokkumse Sint Oswaldusgilde gebouwd. Het pand is gevestigd aan de Pastoor Van Sonsbeeckstraat, maar is ook via de Lange Heg te bereiken. Het Gildehuis is in de loop der jaren verschillende keren uitgebreid en verbouwd om steeds aan de wensen van de gebruikers te voldoen. Verschillende verenigingen en organisaties gebruiken of hebben het gildehuis gebruikt voor zeer diverse activiteiten.
Inhoud
Uit de Graafschapbode
29 juli 1931
In de j. l. Zondag gehouden vergadering van het St. Oswaldus-Gilde, te Stokkum is definitief besloten tot den bouw van een eigen feesttent en zijn voor de voorlopige plannen van het Bestuur goedgekeurd. Besloten is om een publieke aanbesteding te houden.
12 oktober 1931
-Uitslag aanbesteding voor het bouwen van een feestzaal voor den rekening van het St. Oswaldus-Gilde, te Stokkum, gehouden Donderdagavond 8 oktober 1931.
Ingeleverd 14 inschrijvingsbiljetten.
|
Glas- en verfwerk: Ingeleverd 5 inschrijvingsbiljetten.
|
27 april 1932
Zondag a. s. omstreeks 4 uur zal bij gelegenheid van het Mei-feest, te Stokkum aldaar door den E. A. Smit, burgermeester van Bergh de officieele opening plaats hebben van het nieuwe feestgebouw van het Sint Oswaldus-Gilde. Na afloop der officieele opening zal het Duo v.d. Kamp -Hof optreden. Maandag na de H. Mis voor de overleden leden vaandelslag voor Z. E. Heer Pastoor. Waarna vogelschieten en dansmuziek.
4 mei 1932
Onder zeer groote belangstelling is Zondagmiddag door den E. A. Heer Smit, Burgermeester van Bergh het nieuwe feestgebouw van het Sint Oswaldus-Gilde, te Stokkum geopend. Om 5 uur werd Z. EdelAchtb. door de schutters en de harmonie afgehaald aan de grens van Stokkum –’s-Heerenberg.
Gebruikers
Sint Oswaldusgilde
Het Gilde gebruikt het Gildehuis en het bijhorend terrein voor allerlei doeleinden, zoals de Stokkumse kermis, het schuttersfeest, gilde-avonden, schietavonden in de zomer, bestuur en leden vergaderingen, oefenmiddagen voor vendeliers en andere incidentele activiteiten.
Harmonie Volharding
Harmonie Volharding heeft wekelijks twee oefenavonden in het Gildehuis, de slagwerkgroep repeteert op maandagavond en de harmonie repeteert op donderdagavond. Hiernaast gebruikt de harmonie het Gildehuis ook voor concertuitvoeringen.
De Leertrekkers
Carnavalsvereniging de Leertrekkers geeft in het Gildehuis tweemaal per jaar haar pronkzitting. De dansgarde van de leertrekkers oefent een groot deel van het jaar voor hun optreden en in aanloop naar een pronkzitting toe oefenen diverse groepen in het gildehuis. Sinds het 33-jarig jubileum in 2000 organiseert de vereniging elke twee jaar op het terrein achter het Gildehuis het zomercarnaval.
Gymzaal
De Sint Suitbertusschool gebruikte het Gildehuis om er twee dagen per week gymlessen aan groep 3 tot en met groep 8 te geven. Deze school is per 2015 samengegaan met de Mariabasisschool in 's-Heerenberg, kinderen die op deze school zitten krijgen nu gymles in 's-Heerenberg. De Stokkumse Gymnastiekvereniging Atletica is opgericht in 1967, deze vereniging maakt nog steeds gebruikt van het Gildehuis.
Politieke Opsporingsdienst
Kort na de bevrijding, van 5 mei tot 2 juni 1945, heeft het Gildehuis dienstgedaan als bewaringskamp van de gemeente Bergh. Hier werden NSB'ers en andere collaborateurs opgesloten. Het bewaringskamp viel onder de verantwoordelijkheid van de plaatselijke afdeling van de Politieke Opsporingsdienst. Een bewaringskamp was kleiner dan een interneringskamp, zoals destijds De Kruisberg in Doetinchem en Kamp Vosseveld in Winterswijk.
Schietvereniging De Kogel
Op initiatief van J. Freriks kwamen op 1 januari 1936 om 11.15 uur 15 personen in de gildezaal bijeen, en werd hier Schietvereniging De Kogel opgericht. Eerste voorzitter werd J. Freriks en op voorstel van Th. Geurts werd W. Peters tot secretaris/penningmeester benoemd. Veel van de eerste leden waren ook lid van het Sint Oswaldusgilde. In de gildezaal werden door deze vereniging vanaf dit moment tot de Tweede Wereldoorlog, en daarna tot 1957 regelmatig schietoefeningen gehouden, de vereniging verhuisde toen naar De Pluum.
Politiek
Het Gildehuis doet ook minstens sinds de Gemeenteraadsverkiezingen van 2022 dienst als stembureau.
Beeldmateriaal
Het bestuur van het Sint Oswaldusgilde in 1932 voor het nieuwe Gildehuis.
Zittend v.l.n.r.: Gradus van Uhm, B. Kolner secretaris, Theet Geurts penningmeester, Jan Kuster
Staand v.l.n.r.: Toon Wijskamp, Hendrik Gerritsen voorzitter en commandant, Toon Welling,
Antoon Cremer, Dorus Raaijman, Hent Wissing, Jan Wijnands, Evert Segers
Kaart
Bronnen
- Voorwaarts, Mars! Een historie van het Stokkumse gildewezen, blz. 120–130
- De Graafschapbode op Delpher
- Opsluiting van collaborateurs. Interneringskampen in de Achterhoek, Niels Reessink, bachelorscriptie Raboud Universiteit (2018), blz. 2, 9, 20